De zwartkomische serie Succession draait om de bejaarde mediamagnaat Logan Roy en zijn verknipte kinderen, die op zijn positie azen. In het derde seizoen is zoon Kendall vastbesloten zijn vader definitief ten val te brengen.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

It’s war! Fuck off!’ buldert Logan Roy (Brian Cox) in het nieuwe, derde seizoen van Succession. Op zich geen opmerkelijke woorden voor de pater familias van de Roys: als selfmade miljardair en CEO van een niet altijd even koosjer media- en entertainmentconglomeraat is hij altijd wel met iemand in oorlog. En ‘fuck off’ is zijn standaard reactie op zo ongeveer alles, weten we inmiddels uit de eerste twee seizoenen van de HBO-serie. Toch voelt het dit keer anders. Logan is nu namelijk niet in gevecht met een externe partij die een vijandelijke overname overweegt en ook niet met een ex-vrouw, maar met zijn bloedeigen zoon Kendall (Jeremy Strong).

De laatste keer dat we de Roys zagen, aan het einde van het tweede seizoen in 2019, gooide diezelfde Kendall zijn vader tijdens een persconferentie genadeloos voor de leeuwen. In plaats van het boetekleed aan te trekken en de schuld op zich te nemen voor de seksschandalen en de andere misstanden binnen de cruisetak van het familiebedrijf, zoals Logan hem had opgedragen, besloot Kendall zijn vader juist een kopje kleiner te maken. ‘In werkelijkheid is mijn vader een kwaadaardig man, een tiran en een leugenaar,’ zei hij, terwijl de fotocamera’s klikten en tweets de wereld in werden gestuurd. ‘Dit is de dag waarop er een einde aan zijn heerschappij komt.’

Speeksel en adrenaline

Wie uit het kleine glimlachje dat op Logans lippen danste voor de aflevering op zwart ging meende op te maken dat de oude Roy niet verrast was door Kendalls optreden, wordt in het nieuwe seizoen meteen uit die droom geholpen. De Roys, die halsoverkop per helikopter hun gigantische jacht in de Middellandse Zee hebben verlaten, zijn in paniek. ‘Eten?’ briest Logan als zijn CFO oppert iets te bestellen terwijl ze op hun privéjet wachten. ‘We leven op speeksel en adrenaline!’

De verhaallijn bereikt halverwege het seizoen een hoogtepunt in een aflevering die op sommige momenten voelt als een klucht

Omdat de opnames van het derde seizoen door de pandemie vertraging opliepen, keert Succession een jaar later dan gepland terug op onze schermen. De serie, bedacht en geschreven door de Brit Jesse Armstrong, werd in 2018 in eerste instantie met gemengde gevoelens ontvangen door critici en kijkers. Waarom moesten we meeleven met dit stelletje onaangename miljardairs met hun privéhelikopters, luxueuze appartementen en de neiging hun slechte gedrag af te kopen? De Roys deden wellicht iets te veel denken aan de familie van toenmalig president Donald Trump of aan Rupert Murdoch en zijn mediaconglomeraat – mensen die met hun hang naar macht en geld de wereld meer kwaad dan goed hebben gedaan.

Jeremy Strong als Kendall Roy (midden)

Op stoom

Maar ergens halverwege het eerste seizoen sloeg de stemming om. De vlijmscherpe beledigingen die de Roys elkaar en anderen voortdurend toewerpen, werden steeds vaker gedeeld bij de (virtuele) koffieautomaat en Logan Roy bleek een perfecte meme voor allerlei situaties. Opeens was Succession een serie waarnaar iedereen leek te kijken.

Op het moment dat het tweede seizoen op stoom kwam, in het najaar van 2019, werd de serie gezien als het beste televisiedrama van het moment. Het ijzersterke derde seizoen bevestigt deze reputatie en weet de hooggespannen verwachtingen – zelfs na twee jaar wachten – volledig in te lossen. De Roys zijn terug, en de inzet is hoger dan ooit.

Na Kendalls onthullingen tijdens de persconferentie dreigt het ministerie van Justitie – ondanks Logans persoonlijke band met de president – een onderzoek naar de misstanden bij Waystar Royco te starten. Dat leidt tot veel gemor onder de aandeelhouders, zodat het de vraag is of de Roys het bedrijf wel binnen de familie weten te houden. Een verhaallijn die halverwege het seizoen een prachtig hoogtepunt bereikt in een aflevering die op sommige momenten voelt als een klucht, waarbij iedereen die door de deur wandelt een nog absurdere wending aan het verhaal geeft. Ondertussen is Kendall zichzelf gaan zien als het toppunt van woke – ‘Fuck the patriarchy!’ roept hij zonder enige gêne naar de paparazzi – omdat hij zijn vader, een oude, witte man, probeert neer te halen. Dat hij niet zo veel beter is dan de rest van zijn familie ontgaat hem volledig. (Kendalls favoriete spelletje is ‘goede tweet, slechte tweet’, waarbij medewerkers positieve en negatieve socialemediaberichten over hem moeten voorlezen terwijl hij wordt rondgereden in een limousine en champagne drinkt.)

Tom en Greg

Logans andere kinderen – Shiv (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) en in mindere mate Connor (Alan Ruck) – weten best dat hun vader fout is en worstelen met hun geweten en de diepgewortelde gewoonte te strijden om Logans genegenheid en goedkeuring. Iets waar ze (ook Kendall) misschien wel meer naar hunkeren dan naar de CEO -titel die ze van hem hopen te erven. Ondertussen vrezen Shivs echtgenoot Tom (Matthew Macfadyen) en neef Greg (Nicholas Braun) niet geheel ten onrechte dat zij uiteindelijk zullen opdraaien voor de corruptie binnen het bedrijf. Die angst resulteert wederom in een aantal onvergetelijke scènes met het tweetal, dat bij veel kijkers favoriet is. Aan entertainmentmagazine Vulture vertelde kostuumontwerper Michelle Matland dat ze de outfits van Tom en Greg op elkaar afstemt en niet die van Tom en zijn vrouw Shiv, wat lijkt te bevestigen dat Tom en Greg het belangrijkere koppel in de serie zijn.

Showrunner Armstrong liet onlangs in een interview met The New Statesman vallen dat het einde van Succession in zicht is. De serie draait immers vanaf de eerste aflevering om de vraag wie het CEO-stokje van Logan Roy zal overnemen en een definitieve opvolger zou dus het einde betekenen van de show in zijn huidige vorm. Anderzijds zou het ten koste gaan van de geloofwaardigheid van het verhaal als dit te lang wordt uitgesteld. Wanneer Armstrong het definitieve einde zal inluiden is onbekend – ‘over een tijdje,’ zegt hij zelf –, maar als dit seizoen íéts bewijst, is het dat het gekonkel, cynisme en getier van de Roys nog lang niet verveelt.

Het derde seizoen van Succession is vanaf 18 oktober te streamen via Ziggo Movies & Series XL, waar elke week een nieuwe aflevering verschijnt

Beluister ook de aflevering van de VPRO Koos Podcast over Succession