Een oude moordzaak staat na 25 jaar weer volop in de belangstelling. Wie wil weten waarom kan terecht bij de sterke serie Sophie: A Murder in West Cork.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Op 23 december 1996 wordt het lichaam van Sophie Toscan du Plantier gevonden op het landweggetje dat naar haar vakantiehuis leidt in Schull, een kustplaatsje in het Ierse West Cork. De 39-jarige Française is bruut om het leven gebracht. Naast haar lichaam wordt een grote, met bloed besmeurde steen gevonden.

In Ierland worden op dat moment zo zelden moorden gepleegd, dat er slechts één patholoog beschikbaar is voor de hele provincie. Hij doet er, vanwege de kerstdrukte op de weg, 28 uur over om de plaats van misdrijf te bereiken. Er is dan al veel bewijs verloren gegaan. Het is een van de redenen waarom het misdrijf nog steeds niet is opgelost. Ondanks dat Schull klein is, en er eigenlijk al bijna vijfentwintig jaar een duidelijke verdachte is.

De onopgeloste moord houdt de gemoederen al jaren bezig, in Ierland, Frankrijk én de rest van de wereld. Dit laatste dankzij hernieuwde media-aandacht, aangezwengeld door de dertiendelige podcast West Cork die in 2018 op platform Audible verscheen. De podcast, die in april van dit jaar beschikbaar werd gemaakt op alle podcastplatforms en in meerdere landen naar de bovenste regionen van de podcast-charts schoot, wordt binnenkort gedramatiseerd door het productiebedrijf dat ook Chernobyl maakte.

Wie nu pas over de zaak hoort, en niet eerst dertien afleveringen podcast wil luisteren, krijgt dankzij de Netflix-productie een goed beeld van de bizarre moordzaak.

Omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat het drama zich afspeelde, verschenen vorige maand maar liefst twee documentaireseries over de moord. Één daarvan, Sophie: A Murder in West Cork, is te zien bij Netflix.

Wie West Cork heeft geluisterd, zal veel herkennen in Sophie: A Murder in West Cork. Veel van dezelfde betrokkenen worden geïnterviewd. En de driedelige docuserie heeft zelfs een vergelijkbare spanningsopbouw als de podcast. Toch is de documentaire ook voor de geïnformeerde luisteraar de moeite waard. Alleen al omdat Sophie: A Murder in West Cork de stemmen een gezicht geeft en het ruige landschap en het intrigerende kustplaatsje vol opmerkelijke personages mooi neerzet.

Wie nu pas over de zaak hoort, en niet eerst dertien afleveringen podcast wil luisteren, krijgt dankzij de Netflix-productie een goed beeld van de bizarre moordzaak. De zorgvuldig gemaakte documentaire gebruikt de vele onverwachte wendingen en schokkende onthullingen van de zaak optimaal om de aandacht vast te houden.

Maar niet alleen de moordzaak en de verdachte (die uitvoerig geïnterviewd wordt) komen aan bod, ook Sophie zelf wordt als meer dan alleen een slachtoffer neergezet. Ze was ook een vrouw die immens wordt gemist door haar ouders, haar zoon en iedereen die haar kende. En dat is het grootste pluspunt van deze documentaire. Want in alle ophef over de moordzaak, werd ze vaak vergeten. Sophie: A Murder in West Cork geeft haar de aandacht die ze verdient.

De driedelige docuserie Sophie: A Murder in West Cork is te zien op Netflix

Meer tips voor Netflix

Meer over Sophie: A Murder in West Cork