Geen beelden, maar enkel en alleen een hoorspel met abstracte graphics en telefoongesprekken, dat is zo’n beetje de formule van Calls. En toch is de serie razendspannend.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

De nieuwe televisieserie Calls is precies wat de titel belooft: een reeks telefoongesprekken. En meer ook niet. Het beeld bestaat, naast de gesproken tekst die handig wordt uitgeschreven, enkel uit dansende en wiebelende, gekleurde lijntjes die de luchtgolven – de verbindingen – uitbeelden. Lijntjes die steeds intenser pulseren wanneer de telefoongesprekken spannender worden. En dat worden ze constant.

Je zit zelfs regelmatig aan je beeldscherm gekluisterd, ook al is er eigenlijk weinig te zien. Om maar geen woord te hoeven missen van wat er wordt gezegd. Als Calls een podcast of hoorspel op de radio, was, zou je er even goed voor gaan zitten. Er gebeurt te veel om het allemaal mee te krijgen wanneer je óók de afwas doet of op het verkeer moet letten. En opmerkelijk genoeg geven die simpele, pulserende lijntjes de hele ervaring nog een extra laag.

Calls is gemaakt door de Franse filmmaker Timothée Hochet. Het is een Engelstalige remake van zijn gelijknamige, goed ontvangen serie voor het Franse Canal +. Calls was in 2018 een van de eerste producties die Apple aankondigde voor de toen nog op te richten streamingdienst. Bekende acteurs als Lily Collins, Rosario Dawson, Mark Duplass, Judy Greer, Pedro Pascal, Aubrey Plaza en Aaron Taylor-Johnson lenen er hun stem aan.

Beeld uit Calls Apple TV+

Hochet kreeg het idee voor zijn serie toen hij op YouTube echte telefoontjes, gemaakt naar het Amerikaanse alarmnummer 911, beluisterde. Hij merkte dat zijn brein dat wat hij niet kon zien direct zelf begon in te vullen. Op de meest beangstigende manier.

Omdat het scenario dat we in ons hoofd verzinnen vaak vele malen enger is dan alles wat een televisieserie kan bedenken, is de vertelvorm uitermate geschikt voor het horror- en scifigenre, waar Calls dan ook onder valt. De serie begint met het einde. Letterlijk. Het is 30 december en de Apocalyps is nabij. Waarom is onduidelijk, dus wordt in aflevering twee – de emotioneel aangrijpendste van het stel - de tijd teruggedraaid naar acht maanden eerder, het moment waarop dit einde begint. Om zo in negen afleveringen en met tientallen telefoongesprekken te onthullen wat er aan de hand is. De spanningsboog is tweeledig: er is het daadwerkelijke, vaak bloederige mysterie en er is het feit dat er niets zo intrigerend kan zijn als andermans gesprekken meeluisteren.

Niet alle afleveringen zijn even sterk. En zodra enigszins duidelijk is wat er speelt, is de magie een beetje weg. Maar iedere hoofdstuk duurt slechts vijftien tot twintig minuten en is spannend genoeg om je aandacht vast te houden.  

Calls is nu te bekijken op Apple TV+

Meer Apple TV+ series