In de Britse thrillerserie The Shadow Line zorgt de dood van een drugsbaron voor gedoe aan beide kanten van de wet.

Van zijn gezicht is weinig over. Een lieverdje is de beruchte drugsbaron Harvey Wratten ook nooit geweest: hij wordt doodgeschoten aangetroffen in zijn auto, vlak nadat hij onder dubieuze omstandigheden vrijkwam uit de gevangenis.

Voor Wrattens handlanger Joseph Bede (Christopher Eccleston) lijkt de dood van zijn baas een gouden kans op promotie. Maar Bede is naar eigen zeggen ‘slechts de bloemenman’: iemand die met een tuinbouwbedrijf een legale dekmantel heeft opgetuigd voor de drugshandel. Hij is een man voor de achtergrond, te rationeel voor de harde misdaad. Maar de liquidatie dwingt hem toch de leiding te nemen, zeker als het gestoorde neefje van Wratten de macht wil grijpen.

Daar tegenover staat detective Jonah Gabriel (Chiwetel Ejiofor), die het onderzoek op zijn bureau krijgt. Hij is net weer aan het werk, nadat hij ternauwernood een schietpartij overleefde. Gabriel kampt met geheugenverlies, en heeft geen idee meer wie hem neerschoot. Het maakt hem kwetsbaar; zeker als hij óók nog een enorm geldbedrag vindt in zijn kledingkast, waarvan hij de herkomst niet (meer) kent.

The Shadow Line (2011) bewandelt mooi de evenwichtsbalk tussen goed en kwaad. Want Gabriel en Bede vormen in feiten twee kanten van dezelfde medaille, met de wet als onderscheidende factor. Het zijn gereserveerde mannen in werelden die bevolkt worden door gevaarlijke baasjes. Dit maakt deze zevendelige Britse thriller tot een ingenieus geheel, met veel plotverwikkelingen en evenzoveel complexe personages (veteraan Stephen Rea duikt ook nog op als levensgevaarlijke boef). Gelukkig sleept regisseur en schrijver Hugo Blick (The Honourable Woman) ons na een hobbelig begin moeiteloos mee in zijn zorgvuldig opgetuigde wereld. Met als resultaat een spannende noir-thriller in de stijl van Luther en Line of Duty.

The Shadow Line is vanaf 9 september om 20:30 uur te zien bij BBC First

Meer Britse misdaadseries

Meer over The Shadow Line