Het eerste seizoen van Killing Eve was fantastisch, het tweede iets minder. Haalt het derde seizoen het niveau van het eerste?

Voor wie het zich afvroeg: Ja, Eve (Sandra Oh) leeft nog. Ondanks dat ze in de laatste aflevering van het vorige seizoen van Killing Eve door Villanelle (Jodie Comer) – een toch redelijk succesvolle seriemoordenaar - werd neergeschoten en voor dood werd achtergelaten te midden van een stel op het oog verlaten Romeinse ruïnes.

Maar laten we eerlijk zijn, het was pas een echte verrassing geweest als de serie de belofte die in de titel schuilgaat daadwerkelijk had ingelost. Daarvoor is het succes van de show te groot en Oh te populair. Dus werd Eve net op tijd gevonden door een stel toeristen. Iets dat we niet zien, maar ons terloops in het nieuwe seizoen wordt verteld.

Heelhuids uit de gebeurtenissen van het tweede seizoen is Eve echter niet gekomen. Naast een pijnlijk litteken, heeft Eve’s laatste confrontatie met Villanelle haar flinke emotionele schade berokkend. Iets dat ze afreageert op de (al geslachte) kippen die ze in de keuken van een Koreaans restaurant ontdoet van hun ingewanden en op de naïeve keukenhulp die ze bruusk vertelt dat zijn vriendin tegen hem liegt. ‘Je huilt niet eens om haar’, snauwt ze de geschrokken jongen toe. ‘Je huilt omdat je stom bent. Omdat je stom was.’ Dat laatste voelt meer voor haarzelf dan de snikkende keukenhulp.

Ook Carolyn (Fiona Shaw) is niet ongeschonden uit seizoen 2 gekomen en wordt bij MI6 gestraft voor haar vele ongeautoriseerde acties. Eve’s man Niko zit in een afkickkliniek. En Kenny heeft zijn baan bij MI6 ingeruild voor die van onderzoeksjournalist.

Naast een pijnlijk litteken, heeft Eve’s laatste confrontatie met Villanelle haar flinke emotionele schade berokkend.

Jodie Comer 

Villanelle lijkt er op het eerste gezicht het beste bij te zitten. In een speech op haar weelderige bruiloft met een rijke Spaanse refereert ze aan Eve als ‘haar ex’. ‘Ik ben zoveel gelukkiger nu ze dood is’, zegt ze bijna dromerig. Dit gelukkige en getrouwde leven is echter kortstondig en de bruiloft wordt abrupt onderbroken door haar voormalige mentor Dasha - een leuke nieuwe aanwinst in de vorm van de Britse acteerveteraan Harriet Walter, in outfits die de strijd aan kunnen met Villanelles veelgeprezen kledingstijl. Dasha overtuigt Villanelle haar oude professie weer op te pakken met de belofte dat ze nu een managementpositie krijgt. Iets dat uiteraard geen succes is, maar wel weer een paar leuke scènes oplevert.

Is Killing Eve’s derde seizoen daarmee weer op het oude niveau van het eerste, bejubelde seizoen? Het korte antwoord is ‘nee’. En wellicht was met terugwerkende kracht die eerste jubel ook iets te enthousiast voor een show die (voorlopig) nooit zal doen wat het in de titel belooft. Maar uiterst vermakelijk en prachtig gemaakt is het nog steeds.

Het derde seizoen van Killing Eve is vanaf 12 juni te zien op NPO Plus. Vanaf 14 juni wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start

Meer over Killing Eve

De belangrijkste series van dit moment