Het eerste seizoen van Killing Eve, over huurmoordenaar Villanelle en de MI6-agente die op haar jaagt, was een groot succes. En dus zijn de verwachtingen bij het tweede seizoen torenhoog.

Let op: in dit artikel staan spoilers voor wie het eerste seizoen nog niet gezien heeft.

Het eerste seizoen van spionnenserie Killing Eve eindigde met een twist die niemand zag aankomen. Nadat MI6-agent Eve Polaski (Sandra Oh) en psychopathische huurmoordenaar Villanelle (Jodie Comer) elkaar hun wederzijdse fascinatie verklaarden en de opgebouwde seksuele spanning eindelijk geconsumeerd leek te worden, stak de eerste de tweede neer. Eve, die meteen spijt had van haar daad, zocht een doek om de bloeding te stelpen maar werd beschoten door Villanelle die op de vlucht sloeg waarna het beeld op zwart ging.

Wie seizoen één op het puntje van z’n stoel eindigde, mag voor de start van seizoen twee gewoon weer op die rand plaatsnemen want de eerste aflevering begint exact 30 seconden na de seizoensfinale. In de eerste scène, opgenomen in één lange, bijna twee minuten durende take, rent Eve – jas weer aan, tas zoals altijd aan haar arm bungelend en bebloed mes in haar hand – angstig de trap af (en op en weer af) in een poging zo snel mogelijk ongezien de plaats van misdrijf te verlaten. Haar ademhaling in horten en stoten.

Als ze vervolgens in shock door Parijs loopt, belt MI6-baas Carolyn (Fiona Shaw) die eist dat Eve terugkeert naar Londen. ‘Ik denk dat ik haar heb vermoord’, stamelt Eve in de inmiddels opgehangen telefoon waarop het stelletje op het bankje waarnaast Eve stilstaat, geschrokken opkijkt. Eve kijkt naar de man en vrouw, een doosje met verlovingsring ligt geopend in zijn hand, en feliciteert het wit weggetrokken stel alsof er niets aan de hand is.  Daarmee is seizoen twee van Killing Eve officieel begonnen.

Sandra Oh en Jodie Comer in het tweede seizoen van Killing Eve

Dat lastige tweede seizoen

Een tweede seizoen is altijd lastig, zeker wanneer het eerste zo juichend is ontvangen als Killing Eve en de verwachtingen torenhoog zijn. Een extra hobbel voor de sexy spionnenserie was daarbij dat Phoebe Waller-Bridge, die de serie creëerde en een groot deel van het eerste seizoen schreef, ditmaal niet beschikbaar was. Dit omdat ze een - werkelijk briljant - tweede seizoen van Fleabag maakte en werd ingehuurd om het nieuwe Bond-script te tweaken.

Waller-Bridge gaf de taak door aan goede vriendin en collega Emerald Fennell, die vooral bekend is als actrice uit Call the Midwife en binnenkort te zien zal zijn als Camilla Parker-Bowles in het derde seizoen van The Crown. Geen makkelijke opgave. Soms is het beter een geweldig eerste seizoen te laten voor wat het is, dan te proberen de magie te herhalen. In Amerika, waar het seizoen al in zijn volledigheid is uitgezonden, is dan ook niet iedereen ervan overtuigd dat het Fennell en uitvoerend producent Sally Woodward Gentle is gelukt.

Toch zijn de eerste paar afleveringen van het tweede seizoen net zo sprankelend en vermakelijk als ooit. Met wederom geweldig acteerwerk van Oh en Comer: laatstgenoemde lijkt iedere scène op magische wijze van oogopslag én accent te veranderen. De manier waarop Villanelle in aflevering vier op de Amsterdamse Wallen een hoerenloper (gespeeld door Roeland Fernhout) opensnijdt terwijl dronken Britten vermakelijk toekijken, is weer heerlijk gruwelijk. En het moment in de tweede aflevering waarop Eve haar baas Carolyn vraagt hoe ze het voor elkaar krijgt er zo goed uit te zien – ‘Its my moisturizer, it’s made of pig’s placenta It costs a fortune and it smells like arse.’ ‘I don’t mind smelling like arse.’ ‘I’ll send you the link!’ – is er een om in te lijsten. Al komt dat vooral vanwege Fiona Shaws onweerstaanbare komische timing.

Jodie Comer als Villanelle in Killing Eve

Teken van liefde

Met Eve en Villanelle – die in het ziekenhuis bijkomt van de steekwond, die ze bijna koestert als teken van liefde van Eve - weer gescheiden van elkaar, gaat seizoen twee op dezelfde voet verder als voorheen. Geen grote sprong voorwaarts, maar wel logische stap: de kern van de serie is het spannende kat- en muisspel tussen Eve en Villanelle en dat werkt het beste als ze niet samen zijn. Het grote verschil dit keer is alleen dat de bijna fatale ontmoeting iets in beide dames heeft losgemaakt. Bij Villanelle lijken het emoties te zijn. Bij Eve een meer psychopathische kant.

De scène waarin Eve, niet lang na het neersteken van Villanelle, in een snoepwinkel in Gare du Nord een schattig jongetje er zonder schroom van weerhoudt een gevallen snoepje op te pakken, doet niet voor niets denken aan de openingsscène van de serie waarin Villanelle een ijsje van een klein meisje omgooit. Je plant geen mes in iemands buik, zonder te veranderen.

Het tweede seizoen van Killing Eve is vanaf zondag 30 juni in z’n geheel te zien op NPO Start Plus. De serie wordt vanaf die datum ook wekelijks uitgezonden op NPO 3 (21:55-22:45).