His Dark Materials is een fantasyserie die zich afspeelt in een alternatief universum, met daemonen, heksen en een oppermachtig religieus instituut.

In de eerste aflevering van His Dark Materials racet het meisje Lyra (Dafne Keen) door de gangen van het historische Jordan College in Oxford, met haar beste vriend Roger. Om Roger voor te blijven, springt ze in een grote berg witte was, rent ze dwars door de drukke keuken en loopt ze een leraar van de school omver. ‘Lyraaaa’, roepen de mensen op haar pad haar stuk voor stuk mopperend na.  Lyra heeft twee van vorm veranderende, pratende dieren in haar kielzog.

In een volgende scène klautert ze in haar rode overgooier over de daken van het oude universiteitsgebouw, de schuine stukken gebruikt ze als glijbaan. Ze is net uit het raam geklommen om haar oom, ontdekkingsreiziger Lord Asriel (James McAvoy), te begroeten. Asriel is net per zeppelin gearriveerd. En hij wordt vergezeld door een sneeuwluipaard.

Op dat moment is meer dan vastgesteld dat Lyra geen gewoon meisje is. En dat haar Oxford niet het Oxford dat wij kennen.

Dafne Keen als Lyra Belacqua in His Dark Materials

HBO’s His Dark Materials is een verfilming van Philip Pullmans populaire fantasy-trilogie en Lyra, een twaalfjarig weeskind, is de onbevreesde hoofdpersoon van zijn boeken. Haar wereld bevindt zich op een alternatieve tijdlijn van de onze en wordt gerund door Het Magisterium, een soort opgepompte, oppermachtige versie van de katholieke kerk. Mensen reizen er met zeppelins en kleden zich alsof het de jaren vijftig zijn.

Het meest opvallend van die wereld is dat iedereen een daemon heeft, de ziel van de mens in de vorm van een pratend dier. En omdat Lyra geen gewoon weesmeisje is, bestaat er een profetie onder de heksen - die zijn er ook - dat zij bestemd is voor grootse dingen. Aldus de titelkaart aan het begin van de serie.

In 2007 werd His Dark Materials ook verfilmd. Toen in de vorm van een film, The Golden Compass met Daniel Craig en Nicole Kidman. De serie valt echter tot nu toe een stuk beter in de smaak bij de critici dan de film uit 2007. En waar die laatste nooit een vervolg kreeg, is het tweede seizoen van His Dark Materials deze maand uitgekomen en staat het derde op de planning. Wat overigens niet betekent dat de serie perfect is. Zeker in het eerste seizoen leidde de omvangrijke wereld die moest worden opgebouwd, af van het verhaal.

Een serie die vóór de eerste scène al meerdere alinea’s uitleg moet geven om het verhaal te verduidelijken, is er een waarin je als kijker moet willen investeren. Maar wie dit doet, wordt uiteindelijk beloond met een show vol steengoede acteurs en vooral heel veel visuele pracht en praal. Een serie die daarnaast uitermate geschikt is om met de tienerkinderen samen te kijken.

His Dark Materials is te zien bij HBO Max

Meer recente series

Meer over His Dark Materials