Franse sterren spelen een uitvergrote versie van zichzelf in Dix pour cent, een serie over het wel en wee op een agentschap voor acteurs. Stijlvol en amusant.

Dix pour cent (Engelse titel: Call My Agent) is een Franse serie van tot dusver drie seizoenen over een agentschap voor acteurs dat is gevestigd in hartje Parijs, vlak achter de peperdure winkelstraat Rue Saint-Honoré. De titel verwijst naar het percentage dat het agentschap krijgt over alle contracten die ze namens hun sterren afsluiten.

De serie, geregisseerd door Cédric Klapisch, is komisch en amusant, speelt zich af op fotogenieke locaties en het feit dat er bekende Franse acteurs gastrollen in spelen maakt het helemaal aantrekkelijk. Op de burelen hangt een nerveuze energie; de agenten Matthias, de stijlvolle senior, de ambitieuze Andréa en de jongensachtige Gabriel creëren los van hun acteurs hun eigen drama’s.

Spil van dit stel is de even toffe als wijze Arlette met haar schoothondje Jean Gabin, een heerlijke rol van de 84-jarige Liliane Rovère, die de jonkies trakteert op pittige wijsheden over het filmvak. Aan het begin van de serie wordt het agentschap overgenomen door een alfamannetje dat prompt de baas begint te spelen - wat de oudgedienden natuurlijk niet pikken. Een loopgravenoorlog volgt. Naast de zakelijke verwikkelingen zijn er de amoureuze. Matthias begint buitenechtelijk te rommelen met de kittige Noémie, en de lesbische Andréa raakt in een dronken nacht zwanger van iemand waar ze bij daglicht een broertje dood aan heeft.

Juliette Binoche in Dix pour cent

En dan zijn er de acteurs en hun poeha, hun oh zo tere ego’s en onzekerheid, van wie ze niet alleen agent zijn maar ook vader en moeder tegelijk. Op de titelrol van Dix pour cent staat een stoet grote namen: Nathalie Baye, Isabelle Adjani, Julie Gayet (de vriendin van François Hollande), Christopher Lambert, Juliette Binoche, Monica Bellucci, Beatrice Dalle en Isabelle Huppert, om de bekendste te noemen. Het is iedere keer spannend om te zien wat de schrijvers van de serie met ze uithalen.

De sterren spelen een karikaturale versie van zichzelf, echt vilein wordt het nooit maar amusant is het zeker. Monica Bellucci, al een eindje in de vijftig en nog niet zo lang geleden gedumpt door Vincent Gassel voor een veel jonger exemplaar, wat natuurlijk breed werd uitgemeten in de roddelpers, speelt een actrice die onnadrukkelijk- nadrukkelijk op zoek gaat naar een ‘gewone’ man aan wie ze zich geen buil kan vallen. En de goeiige Gabriel moet haar daarbij helpen. Isabelle Huppert, die in interviews niet nalaat te benadrukken dat werken het liefste is wat ze doet, is in Dix pour cent een doorgeslagen neurotische versie van zichzelf en speelt drie rollen op een avond, wat niet mag volgens haar Amerikaanse contract.

Seizoen vier is inmiddels aangekondigd. Nog Franse acteurs genoeg. We hopen op Timothée Chalamet.

Dix pour cent is nu te zien op Netflix

Meer series op Netflix

Meer over Dix pour cent