De nieuwe versie van bioscoopklassieker Watership Down, met James McAvoy en Olivia Colman, is grimmiger en donkerder dan het origineel.

De kerstprogrammering van de BBC is something else. Een compleet universum, waarin je makkelijk twee dagen kan onderduiken om na talloze filmklassiekers, die vaak al starten nog voor het ontbijt, en menig merry gezang door koorknapen in kathedralen geheel daas en verzadigd op te duiken op zoek naar frisse lucht.

Bijzonder zijn de eigen film- en tv-producties waarmee de omroep uitpakt. Dit jaar is dat onder meer een nieuwe versie van de animatiefilm Watership Down, het bioscoopsucces uit 1978 met de bekende titelsong ‘Bright Eyes’ gezongen door Art Garfunkel. Watership Down was vroeger wat Harry Potter nu is: een immens populair sprookjesverhaal voor jong en oud gebaseerd op een boek. Van de gelijknamige  bestseller van Richard Adams uit 1972, hier vertaald als Waterschapsheuvel, zijn wereldwijd 50 miljoen exemplaren verkocht. Adams schreef een ontroerend avonturenboek dat zich afspeelt op het Britse platteland, over een stel moedige konijnen dat op de vlucht slaat wanneer hun leefwereld door de mens dreigt te worden vernietigd.

De bioscoopfilm Watership Down viel op vanwege de voor het genre ongewone toon: het was bepaald geen zoet Disney-spul, maar een volgens critici verbluffend eerlijk en grimmig verhaal waarin geweld, dood en vernietiging voorkomen, en met voor een cartoon onvergetelijke, ontroerende momenten. Zo grimmig, dat het leidde tot lichte controverse over de voor alle leeftijden-rating. Minpuntje was de animatie zelf, die technisch verre van perfect was. Het maakt nieuwsgierig naar de nieuwe digitale versie geproduceerd door Netflix en de BBC.

De nieuwe Watership Down, twee delen van elk speelfilmlengte, is grimmiger, donkerder en bloederiger dan het origineel. In de trailer komt een konijn onder de wielen van een auto, een ander belandt in de kaken van een agressieve hond. ‘De hele wereld is je vijand,’ klinkt de voice-over, ‘en als je wordt gepakt, zullen ze je doden.’

Net als de laatste afleveringen van Harry Potter leunt ook deze productie soms tegen horror aan. Maar de animaties zijn indrukwekkend mooi, en de cast heeft onder anderen Olivia Colman (Broadchurch, The Night Manager), Ben Kingsley, James McAvoy en Anne-Marie Duff (On Chesil Beach). Er is een bewerking gemaakt van het oorspronkelijke verhaal van Richard Adams door Tom Bidwell, die als scenarist meewerkte aan Britse tv-series. De broers Hazel (James McAvoy) en Fiver (Nicholas Hoult) gaan voorop tijdens de epische reis van de konijnenfamilies, waarbij ze zijn blootgesteld aan allerlei gevaren, in de hoop op een beter leven. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Het eerste deel van Watership Down wordt op zaterdag 22 december uitgezonden op BBC 1, tussen 20.00 en 21.40. Deel twee wordt de dag erna uitgezonden op dezelfde zender, tussen 20.20 en 22.00. En vanaf 23 december is Watership Down ook te zien op Netflix.