In de Britse miniserie Parade’s End zien we hoe de Britse aristocratie uiteenscheurt tijdens the Great War.

Een intelligentere versie van Downton Abbey – zo werd de vijfdelige miniserie Parade’s End, die in 2012 uitkwam, wel omschreven. Een historisch drama dus, over de elite van het edwardiaanse Engeland en haar mores en intriges, maar subtieler en minder zoet van toon dan sommige genregenoten. Uiteindelijk stijgt het verhaal boven de affaires en schandalen uit en zien we – vanuit het perspectief van een tragische driehoeksverhouding – vooral hoe the Great War de aristocratische bovenlaag uiteenscheurt.

Regisseur Tom Stoppard, die vaker literatuur naar televisie (en toneel) vertaalde, baseerde Parade’s End op de gelijknamige vierdelige romanklassieker die Ford Madox Ford tussen 1924 en 1928 schreef. Geen eenvoudige taak; Fords vuistdikke modernistische hoogstandje barst van de langgerekte stream-of-consciousness-monologen en gaat meer over de psychologische en maatschappelijke effecten van de Eerste Wereldoorlog op de Britse bovenklasse dan over bommen en granaten. Het resultaat is meeslepend en doet tegelijkertijd weinig af aan de complexiteit van het boek, al moet de kijker er wel wat moeite voor doen.

Benedict Cumberbatch en Rebecca Hall in Parade's End

Het verhaal draait om de welgestelde Christopher Tietjens (sterk gespeeld door Benedict Cumberbatch), die zichzelf als ‘the last Tory’ beschouwt en oude waarden als eer en plichtsbesef vroom omarmt. Vandaar dat hij zijn overspelige, soms ronduit wrede vrouw Sylvia (eveneens sterk neergezet, door Rebecca Hall) niet te schande wil maken, maar – ‘I stand for monogamy’ – trouw blijft, ook al is hij er niet eens zeker van of hun zoontje wel van hem is. Ondertussen is daar de charmante suffragette Valentine Wannop die Tietjens’ hart roert. Te midden van roddels, listen, veel feestjes en thee breekt er dan ook nog oorlog uit op het continent. Als Tietjens zijn baan als statisticus opzegt en als commandant naar het front trekt, wordt alles op scherp gezet: Tietjens’ huwelijk, alsook de oude Britse aristocratie, beide inmiddels door en door verrot.

Parade's End is te zien op HBO Max

Meer over Parade's End