Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een klassieker met John Belushi en een meesterwerk van Stanley Kubrick.

The Blues Brothers

John Belushi en Dan Aykroyd spelen twee 'legendarische' bluesmuzikanten 'on a mission from God' die hun oude band weer bijeen willen brengen om geld in te zamelen voor een goed doel. Ze ondervinden tegenwerking van de bandleden die weinig fiducie hebben in het armzalige duo, maar ook van neo-nazi's, country & western band The Good Old Boys én alle politiekorpsen in de wijde omgeving van Chicago. Optredens van wérkelijk legendarische bluesgrootheden als Aretha Franklin, Ray Charles, John Lee Hooker en James Brown worden afgewisseld met vrolijke actiescènes. Klassieker.

Brooklyn's Finest

Met Training Day maakte regisseur Antoine Fuqua in 2001 een gedenkwaardig indringende Amerikaanse politiefilm rond een rechtschapen groentje (Ethan Hawke) dat opbokst tegen een verdorven mentor. Brooklyn's Finest verplaatst het strijdtoneel van Los Angeles naar Brooklyn met opnieuw Hawke in de schijnwerpers, deze keer als corrupte jongeling op ramkoers met oude rot Richard Gere en undercoveragent Don Cheadle. Finest is nergens origineel maar Fuqua's uitvoering is opnieuw dermate solide dat de film afdoen als de zoveelste politiefilm net zoiets is als Beethovens 'Für Elise' afdoen als het zoveelste wiegeliedje.

Ffolkes

Zes terroristen hebben een Noors bevoorradingsschip gekaapt en zetten koers naar de booreilanden in de Noordzee. Ze voorzien de twee grootste van explosieven en eisen van de Britse regering een losgeld van 25 miljoen pond. Een speciaal getraind commando, onder leiding van Ffolkes (Roger Moore), moet de kapers uitschakelen, terwijl Admiraal Admiral Brinsden (James Mason) met hen onderhandelt. Een vakkundig gemaakte actieprent doorspekt met rake Britse humor. Verrassend goede vertolkingen van Moore, Mason en Perkins als de scrupuleuze terroristenleider. Ook bekend als North Sea Hijack. 

Life

Ten tijde van de drooglegging moeten New Yorkers Claude (Martin Lawrence) en Ray (Eddie Murphy), een bankbediende en een klein boefje, een lading drank ophalen in het diepe zuiden van de VS. Het gaat mis, ze belanden (onschuldig) in de bajes in Mississippi, waar ze dwangarbeid moeten verrichten. Gedurende de decennia die volgen proberen ze de moed erin te houden en te ontsnappen. Uitstekende chemie tussen de twee komieken, in een film die regelmatig grappig is, maar soms ook serieus, en die ook nog wat te zeggen heeft over het racisme in de VS. Onderschat.

Spartacus

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Kirk Douglas, een geestige Peter Ustinov en een seksueel ambivalente Laurence Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Stanley Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.