Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een prachtig drama over twee vriendinnen in een Parijse buitenwijk en een documentaire over Whitney Houston.

Divines

Tieners Dounia en Maimouna zijn beste vriendinnen. Maimouna is dochter van een imam, Dounia weet niet wie haar vader is: haar moeder is nogal losbandig. De meiden wonen in de slechtere gedeeltes van de banlieus van Parijs. Op een dag besluiten ze voor het snelle geld te gaan door criminele klusjes te doen voor een lokale drugsdealer. Dat is lucratief en opwindend, maar natuurlijk niet zonder risico. Sterk drama over jongeren die leven aan de rafelranden van de maatschappij. Goed geschreven, mooi geschoten en strak geregisseerd. Oulaya Amamra kreeg terecht een César voor haar rol als Dounia.

Mad Max: Beyond Thunderdome

Dit derde deel in de oorspronkelijke Mad Max-trilogie is niet het beste (dat is deel 2), niet het gewelddadigste (deel 1), maar wel het mooiste, met dank aan het ruime budget. Regisseur Miller profiteerde optimaal en schiep met veel oog voor detail het postapocalyptische Bartertown, een stadje voor vrijbuiters en uitschot dat draait op uit varkensmest gewonnen methaangas. Mad Max (Mel Gibson) krijgt het daar aan de stok met de koningin van Bartertown (Tina Turner) en moet bungeejump-kooivechten tegen de gevreesde Master-Blaster. In 2015 verscheen een sterk vervolg: Mad Max: Fury Road.

Mercenaire

Dit in zijn onderwerp ongewone regiedebuut vertrekt vanaf een al even ongewone locatie: Nouméa, hoofdstad van het Frans-overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië. Daar onttrekt de timide negentienjarige kolos Soane zich aan zijn tirannieke, alcoholistische vader wanneer de geldbeluste rugbymakelaar Abraham interesse in hem toont. Hoe het Soane vervolgens als talentvolle speler in het verre en mores-cultureel zo andere Frankrijk vergaat, vertelt Wolff op traditionele wijze. De nadruk ligt niet op mooie plaatjes, maar op klassieke acteursregie. In Cannes bekroond met het Europa Cinemas Label, een prijs die wordt uitgereikt door een samenwerkingsverband van Europese bioscopen.

Searching

Misdaadthriller met een twist. Wanneer zijn zestienjarige dochter verdwijnt, begint alleenstaande vader David (John Cho) op haar laptop aan een intensieve zoektocht. Wat volgt is een filmlange aaneenschakeling van beelden uit Facebook-filmpjes, bewakingscamera’s, Facetime-gesprekken, et cetera. De bedoeling is duidelijk: ons hele leven wordt digitaal vastgelegd en is te volgen op internet. Het concept van de film doet gaandeweg misschien wat geforceerd aan, maar debutant Aneesh Chaganty levert met Searching wel een bloedstollende thriller af.

Whitney

De teloorgang en het tragische einde van de ooit zo gevierde popprinses Whitney Houston waren destijds voer voor de internationale roddelpers, maar hoe zat het nu echt? Kevin Macdonald (The Last King Of Scotland, Marley) laat familieleden, medewerkers en andere intimi aan het woord over hun visie op de vrouw die de wereld ooit betoverde met haar buitengewone zangkunsten, maar die na een paar verkeerde afslagen de afgrond in tuimelde. Macdonald kreeg volledige creatieve vrijheid van de erven Houston, met als resultaat een verrassend openhartig en ontroerend portret van een groot talent op ramkoers naar zelfdestructie.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.