Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Maggie Gyllenhaal als kleuterjuf en Joaquin Phoenix als tragische huurmoordenaar.

Dawn of the Dead

Op een dag wordt Ana (Sarah Polley) wakker, omringd door besmettelijke zombies. Samen met andere overlevenden verschanst zij zich in een winkelcentrum. Remake van George Romero's horrorklassieker uit 1979. Die bevatte meer humor, omdat de film zich afspeelt in een winkelcentrum kon Romero winkelend publiek bijvoorbeeld vilein met zombies vergelijken. Romero's zombies waren langzaam, en dat maakte overlevende mensen gevaarlijk overmoedig. Debuterend regisseur Zack Snyder speelt het vlakker, zijn winkelcentrum is gewoon een decor voor actie, en zijn zombies zijn razendsnel.

The Kindergarten Teacher

Een kleuterjuf (Maggie Gyllenhaal) ontfermt zich over een jongetje uit haar klas dat een uitzonderlijk talent voor poëzie lijkt te hebben. Tegelijkertijd bekruipt de kijker het gevoel dat de jongen iets vertegenwoordigt dat de juf - zelf moeder van twee bijna volwassen kinderen - node mist. Verrassend intelligent psychologisch portret van een vrouw die worstelt met wie ze geworden is. Over idealen, verwachtingen en opgroeien in een succescultuur. Met een geweldige Gyllenhaal. Beklemmend, bitterzoet en menselijk. Remake van gelijknamige Israëlische film uit 2014.

Professor Marston and the Wonder Women

Wonderlijk: de schepper van superheldin Wonder Woman, Harvard-psycholoog William Moulton Marston (1893-1947), was ook de bedenker van het DISC-persoonlijkheidsmodel en de leugendetector, en leefde quasi-openlijk samen met twee vrouwen, met wie hij aan bdsm deed. Voer voor een excentrieke film kortom, maar deze biopic is opvallend traditioneel verteld, met meer nadruk op romantiek dan kinky elementen, en tegen het slot een flinke dosis melodrama. Dat neemt niet weg dat het verhaal constant blijft fascineren, mede dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Boeiende aanvulling op DC-film Wonder Woman, die in hetzelfde jaar verscheen.

The Quake

In 2015 verscheen The Wave, een Noorse rampenfilm waarin Europees drama succesvol werd gekoppeld aan Amerikaans aandoend spektakel. Dit vervolg hanteert dezelfde formule, met dezelfde personages, en is daarmee automatisch wat minder verrassend en geloofwaardig – want wie maakt zulke ellende nu in korte tijd twee keer mee? Na de eerdere tsunami worden geoloog Kristian en zijn gezin ditmaal getroffen door een aardbeving in het centrum van Oslo. Het verhaal begint traag maar biedt in de beklemmende tweede helft weer inventieve actie en overtuigende special-effects.

You Were Never Really Here

Tour de force van acteur Joaquin Phoenix als de getroebleerde huurmoordenaar Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen die in de seksindustrie zijn terechtgekomen. Hard, wreed en onontkoombaar en prachtig geregisseerd door de Schotse Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin), die alleen maar goede beslissingen nam (over toon, muziek en plot). Maar de ster van de film is de bonkige, bebaarde Phoenix, die erin slaagt om van Joe een onvergetelijke en tragische antiheld te maken. Waarvoor hij in Cannes, terecht, de prijs voor beste acteur kreeg.

Bekijk hier ook ons interview met regisseur Lynne Ramsay

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.