Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een heftige documentaire en een meesterwerk van Stanley Kubrick.

2001: A Space Odyssey

Een mysterieuze monoliet is aanwezig bij de technologische evolutie van de mens; van knokkende aap in oertijden tot de astronaut (Keir Dullea) in 2001, die dankzij computer HAL in de problemen geraakt. Intussen lijkt de mens psychologisch stil te staan. Filosofische sciencefictionfilm die in 1968 vernietigende kritieken kreeg, maar toch uitgroeide tot een kaskraker, vooral dankzij jeugdige bioscoopgangers. Regisseur Stanley Kubrick heeft met de film vertelformules voor grote Hollywoodfilms doen wankelen, visuele effecten van de toekomst het heden ingeslingerd en het getoeter van Strauss' 'Also sprach Zarathustra' voor altijd met de leegte van het heelal verbonden.

Bekijk hier ook ons interview met hoofdrolspeler Keir Dullea, gemaakt ter ere van de 50ste verjaardag van de film

The Bucket List

Twee zwaar zieke mannen ontmoeten elkaar in het ziekenhuis, het is irritatie op het eerste gezicht. Maar als ze na een tijdje weer naar huis mogen vraagt puissant rijke Edward (Jack Nicholson) of Carter (Morgan Freeman) mee wil gaan op een reisje om, voordat ze doodgaan, alle leuke dingen te doen die ze altijd nog een keer wilden doen. Carter laat zich overhalen. Met acteurs als Freeman en Nicholson kan er weinig fout gaan, natuurlijk, al laten de heren weinig nieuwe kanten van zichzelf zien. Tikje voorspelbaar en sentimenteel, maar verder de moeite waard.

The King

Superster in spe Timothée Chalamet is perfect gecast als de flierefluitende prins Henry, die weinig zin heeft zijn oorlogszuchtige vader (Henry IV) op te volgen, maar er niet in slaagt aan zijn lot te ontsnappen. Eigenzinnige, maar goeddeels geslaagde bewerking van Shakespeare’s Henriad (de koningsdrama’s Henry IV delen 1 en 2, plus Henry V), waarin de nadruk nu ligt op toxic masculinity en de onontkoombaarheid van oorlog. Scenarioschrijvers David Michôd en Joel Edgerton kieperden bovendien de jambische pentameters van Shakespeare overboord en vervingen ze door veel simpeler, maar ook begrijpelijker proza.

Lees hier ook ons interview met regisseur David Michôd en acteur Timothée Chalamet

Steel Magnolias

De kapsalon in Louisiana van Truvy (Dolly Parton) vormt de centrale locatie van dit melodrama rond zes southern belles. Truvy en Annelle (Daryl Hannah) verzorgen dameshaar, terwijl de rijke Ouiser (Shirley MacLaine) en de rusteloze Clairee (Olympia Dukakis) geregeld binnen stappen voor de laatste roddels en het uitwisselen van levenswijsheden. Shelby (Julia Roberts) is een aanstaande bruid die tijdens een bezoekje aan de salon flauw valt, M'Lynn (Sally Field) is haar moeder. Wat begint als een luchtige komedie - of liever: een opeenstapeling van oneliners - verandert gaandeweg in een meeslepende tragedie wanneer het hechte groepje wordt getroffen door de dood van een van hen.

Tell Me Who I Am

Als de 18-jarige Alex Lewis na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis ontwaakt herkent hij niemand meer, behalve zijn tweelingbroer Marcus. Langzaam maar zeker weet hij zijn leven weer op de rit te krijgen, met Marcus als steun en toeverlaat, maar hij blijft met vragen zitten over zijn jeugd. Want waarom krijgt hij geen sleutel van het ouderlijk huis? En waarom is Marcus zo afstandelijk tegenover hun moeder? Aangrijpende, heftige en moedige documentaire waarin de twee broers, inmiddels de vijftig gepasseerd, elkaar eindelijk de waarheid durven te vertellen.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.