Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Eddie Murphy als Blaxploitation-icoon Rudy Ray Moore en een muzikale tragikomedie.

Banlieusards

Middelbare scholier Noumouké, bewoner van een treurige buitenwijk, kijkt op tegen zijn oudste broer Demba, een drugsdealer die goed in de slappe was zit. Hij kan minder goed opschieten met zijn middelste broer Soulaymaan, die rechten studeert en binnenkort deel moet nemen aan een prestigieuze debatwedstrijd. Een film over broedertwist en -liefde tegen de achtergrond van een grimmige Parijse banlieu, met sterke momenten en prima spel van de jonge acteurs, waaronder regisseur James als Demba. Het contrast tussen het brute straatleven en het eloquente discours op de universiteit vergt van de kijker wel de nodige souplesse.

Dolemite Is My Name

Eddie Murphy speelt een van de beste rollen uit zijn carrière in deze liefdevolle ode aan komiek, zanger en Blaxploitation-icoon Rudy Ray Moore. De film opent in 1970 als Moore (Murphy), die vanuit Arkansas naar Los Angeles is verhuisd om beroemd te worden, zijn dagen slijt als assistent-manager van een platenzaak. Tot hij zichzelf opnieuw uitvindt als de grofgebekte, rijmende pooier Dolemite. De act wordt een gigantisch succes onder zwarte gemeenschappen in het hele land, waarna Moore het plan opvat zijn eigen film te gaan maken. Zonder enige ervaring.

Eight Grade

Zelden was een filmpuber zo levensecht en aandoenlijk als de dertienjarige Kayla in dit Amerikaanse indiedrama. Actrice Elsie Fisher speelt buitengewoon naturel en was tijdens het filmen – hoe verfrissend – werkelijk dertien, met puistjes en al. We volgen Kayla tijdens haar laatste week van ‘middle school’. Terwijl ze vlogs opneemt, een feestje bezoekt en met haar alleenstaande vader communiceert, is haar ongemak zo invoelbaar dat Eighth Grade soms wel een griezelfilm lijkt. Gelukkig observeert debuterend regisseur Bo Burnham steeds met veel empathie. Verplichte kost voor snapchattieners én hun ouders.

Bekijk hier ook onze lijst met de 25 beste jeugdfilms op Netflix

Green Zone

Regisseur Paul Greengrass en hoofdrolspeler Matt Damon kennen elkaar van twee Bourne-films, dus wij weten wat we kunnen verwachten: veel razendsnelle actie in een rusteloze film rond paranoia en bedrog. Officier Miller (Damon) is in 2003 in Irak op zoek naar Saddam Hoesseins massavernietigingswapens. Maar hij twijfelt er steeds meer aan of het wapenarsenaal daadwerkelijk bestaat. Prima gemaakte thriller rond een politiek gevoelig onderwerp pretendeert niet de precieze waarheid te vertellen, maar wel de pijnlijke consequenties van bureaucratisch gemodder te laten zien. En amusement te bieden natuurlijk.

Hearts Beat Loud

Muzikale tragikomedie over een alleenstaande vader die moet accepteren dat zijn dochter het ouderlijk huis bijna gaat verruilen voor het studentenleven. Het laatste wat ze nog écht bindt, zijn hun wekelijkse jamsessies. Als ze een onverwacht hitje scoren, wil hij niets liever dan een band beginnen om zijn dochter dichtbij te houden. Nick Offerman (Parks and Recreation) voert als zachtmoedige, moderne vader een sublieme cast aan (Toni Collette! Ted Danson!), in een heerlijke indie die zowel de komische als de dramatische noot uitstekend raakt. Een film die je haast elke week opnieuw aan zou kunnen zetten, al was het maar om de bijzonder fijne soundtrack.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.