VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere Eddie Redmayne en Alicia Vikander in The Danish Girl en komedie The Incredible Jessica James.

9th Company (9 rota)

Na een tien jaar durende verbitterde strijd wil de Sovjet-Unie in 1988 haar troepen uit Afghanistan halen. Om een veilige aftocht te garanderen wordt er een groepje onervaren rekruten bij de grens gedropt om de Moedjahedien van zich af te houden. Groots opgezette oorlogsfilm die het midden houdt tussen heldenepos en treurzang over een zinloze strijd. Losjes gebaseerd op een waargebeurde veldslag, waarin 39 soldaten van het Rode Leger succesvol stand wisten te houden tegen een enorme overmacht. Kassucces in Rusland, mede dankzij een lovende recensie van Vladimir Poetin.

The Danish Girl

Begin jaren twintig van de vorige eeuw poseert de Deense schilder Einar Wegener (Eddie Redmayne) op verzoek van zijn eveneens schilderende vrouw Gerda (Alicia Vikander) als vrouw. Diep van binnen heeft ie altijd geweten dat hij een vrouw was, maar na het poseren komt die vrouw eindelijk naar buiten. Ze heet Lili en zal niet meer weg gaan. Dit sensitieve portret van een van de eerste transgendervrouwen uit de geschiedenis is gebaseerd op ware gebeurtenissen en werd in handen van regisseur Tom Hooper (The King's Speech) een overtuigend en oprecht verhaal over onvoorwaardelijke liefde.

Lees hier ons interview met Hooper, Redmayne en Vikander

Icarus

Amerikaanse filmmaker en amateurwielrenner Bryan Fogel besluit de effecten van doping op zichzelf te onderzoeken. Via via komt hij in contact met een excentrieke Russische arts, die bereid is zijn experiment te begeleiden. Totaal onverwacht klapt deze Rus vervolgens uit de school over zijn betrokkenheid bij een gigantisch dopingschandaal, geïnitieerd door Vladimir Poetin himself. En zo wordt deze variant op Super Size Me (de McDonald’s-docu) opeens een sensationele thriller in de lijn van Citizenfour (de Snowden-docu). De rommelige structuur wordt ruimschoots gecompenseerd door de verbluffende inhoud.

Lees hier ons interview met Bryan Fogel over Icarus

The Incredible Jessica James

Aspirant-toneelschrijver Jessica James worstelt met liefdesverdriet als een vriendin haar koppelt aan een pas gescheiden app-ontwikkelaar. Haar aanvankelijke reserve maakt gaandeweg plaats voor verliefdheid, maar ex Damon blijft maar door haar hoofd spoken. Wat begint als een romantische komedie ontwikkelt zich langzaamaan tot een karakterstudie van een jonge vrouw die leert haar dromen en ambities in te ruilen voor de iets minder glamoureuze, maar nog altijd gezegende realiteit. Met een mooie hoofdrol van voormalig Daily Show-correspondente Jessica Williams, die het titelpersonage neerzet als een arrogante, kwetsbare, zelfverzekerde en immer weifelende idealist.

Vaiana (vanaf 5 augustus)

Moana, de zestienjarige dochter van een stamhoofd op een Polynesisch eiland, wil niets liever dan de oceaan op, op zoek naar halfgod Maui. Sinds die het hart van vruchtbaarheidsgodin Te Fiti heeft gestolen, verschroeit Moana's eiland langzaam tot vulkanische as. Maar om op zeilavontuur te kunnen moet ze wel het reisverbod van haar vader trotseren. Blijmoedige Disney-animatiemusical die braaf de geijkte paden volgt, maar toch boven zichzelf uitstijgt dankzij een op eigen kracht vertrouwende heldin die zonder love-interest kan. Onder de mooie audiovisuele vondsten bevindt zich een psychedelisch disco-nummer gezongen door een neonverlichte monsterkrab.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.