VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de Duitse Hitler-satire Er ist wieder da en de eerste date van Michelle en Barack Obama in Southside with You.

The American President

Scenarist Aaron Sorkin raakte zo geïnspireerd door het schrijven van deze romantische komedie over een Amerikaanse president (Michael Douglas) die verliefd wordt op een lobbyiste (Annette Bening), dat hij veel elementen liet terugkeren in zijn latere, zeer succesvolle tv-serie The West Wing. In beide producties wordt het reilen en zeilen in het Witte Huis 'geromantiseerd realistisch' gebracht, al krijgt The American President op den duur wel erg sprookjesachtige trekken. Geeft niks: regisseur Rob Reiner (When Harry Met Sally) weet het Frank Capra-achtige sentiment goed te doseren, en het spel en de dialogen zijn heerlijk.

Cloud Atlas

Moedige adaptatie van David Mitchells onverfilmbaar geachte roman, waarin zes verhalen - losjes met elkaar verbonden, verspreid over 500 jaar - worden samengeweven tot een epische lofzang op vrijheid. De cast speelt meerdere personages in verschillende tijdperken, een enkele keer zelfs wisselend van geslacht en ras, en toch is het allerminst verwarrend. Op de momenten dat de centrale thematiek - elke daad heeft gevolgen - voelbaar wordt gemaakt, is Cloud Atlas van grote klasse, maar niet alle delen zijn even sterk.

Er ist wieder da

Bijna zeventig jaar na het einde van WO II wordt Adolf Hitler wakker in Berlijn en verbaast zich over wat er al die jaren is veranderd, en erger nog: wat er allemaal hetzelfde is gebleven. Wnendts komische satire, naar de bestseller van Timur Vermes, komt vaak gevaarlijk dicht in de buurt van een klucht, maar overtuigt in de momenten waarin Hitler-acteur Oliver Masucci, compleet met snorretje en spuuglok, echte mensen op straat aanspreekt en we te zien krijgen hoe die op hem reageren. Als we de film mogen geloven is dat opvallend vaak opvallend positief. Of liever: gevaarlijk vaak gevaarlijk positief.

Bekijk hier ook een interview met hoofdrolspeler Oliver Masucci

Southside with You

'Dit is absoluut geen date', zegt de jonge advocate Michelle Robinson meermaals tegen Harvard-student Barack Obama, tijdens een zomerse dag in Chicago in 1989. Maar een date wordt het toch wel, en de rest is geschiedenis. Tika Sumpter en Parker Sawyers spelen het toekomstige presidentspaar met verve in deze romantische vertelling, die zich volledig richt op het allereerste afspraakje van de Obama's. Op het programma staan onder meer een buurtbijeenkomst in het arme zuiden van de stad, een museumbezoek en een vertoning van Spike Lee's Do the Right Thing.

Twinsters

Op een dag krijgt jonge actrice Samantha uit Los Angeles een Facebook-berichtje van ene Anaïs uit Londen. Die had haar op een YouTube-filmpje gezien, en: Samantha en Anaïs lijken echt sprekend op elkaar, zijn allebei op 19 november 1987 geboren in de Koreaanse stad Busan en allebei geadopteerd. Zijn ze soms … tweelingen? Samantha besluit op onderzoek te gaan, en dat samen met cameraman en mede-regisseur Ryan Miyamoto in een documentaire vast te leggen. Het niveau van tv-programma's als Spoorloos wordt moeiteloos overstegen. Een mooi, intiem documentair portret, gelardeerd met stukjes animatie, fragmenten uit Skype-gesprekken en social media pop-upvensters.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.