VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere Brad Pitt en Jonah Hill in de fantastische sportfilm Moneyball en spektakelromantiek The Edge of Love.

The Edge of Love

Spektakelromantiek rond 1940 met Keira Knightley als Vera, een zangeres verstrengeld in een driehoeksrelatie met jeugdliefde Dylan Thomas - een legendarische dichter - en diens beminnelijke vrouw (Sienna Miller). Wanneer Vera's echtgenoot getraumatiseerd en jaloers terugkomt van WO II zijn de rapen gaar. Het hartstochtelijke draaiboek is van Sharman Macdonald, de moeder van Knightley. Haar schrijfwerk pakte uit als een mengelmoes van sferen en genres, groots vanwege de fraai uitgewerkte personages. Artistiek hoogtepunt is Matthew Rhys als dichter Thomas, de lyricus die in 1953 in New York bezweek na een liederlijk leven.

The Illusionist

Een jonge gravin wordt in het Wenen van begin twintigste eeuw verliefd op een jonge goochelaar, maar hij is van lage komaf: ze mogen elkaar niet meer zien. Jaren later gaat ze, inmiddels verloofd met de kroonprins, naar een voorstelling van de beroemde magiër Eisenheim, waar ze deelneemt aan een enigszins macabere illusie. De kracht van Neil Burgers regie zit niet alleen in speciale effecten en charmante verlakkerij. Deze intrigerende, dubbelzinnige film behaagt vanwege de zorgvuldigheid, die op alle niveaus van smaak getuigt. Oscarnominatie voor de mooie en sfeervolle fotografie.

The International

Nadat een collega van hem wordt vermoord onderzoekt Interpol-agent Louis Salinger (Clive Owen) wat er achter de respectabele façade van de International Bank of Business and Credits plaatsvindt. De bankiers blijken stiekem even makkelijk zaken te doen met democratisch gekozen regeringsleiders als met dictators en criminelen. Regisseur Tom Tykwer maakte een eigentijdse paranoiathriller, waarin Salinger en de New Yorkse procureur Eleanor Whitman (Naomi Watts) het opnemen tegen een almachtige vijand. Boeiend tot het einde, maar minder memorabel dan Tykwers Lola rennt (1998) of Perfume (2006).

The Lunchbox

In Mumbai wordt een lunchtrommel met verrukkelijke inhoud per abuis bezorgd aan het bureau van een teruggetrokken weduwnaar met een saaie kantoorbaan. De maaltijd blijkt bereid door een gedesillusioneerde huisvrouw die haar vreemdgaande echtgenoot hoopt terug te winnen met haar kookkunsten. Via briefjes in de trommel beginnen weduwnaar en huisvrouw een correspondentie. Klinkt als het gegeven van een sentimentele romcom, maar dit regiedebuut van de Indiase Ritesh Batra is opvallend subtiel en charmant, mede dankzij de prettige acteurs. Het succes op internationale festivals is begrijpelijk.

Moneyball

Moneyball, over het gedenkwaardige 2002-seizoen van honkbalteam de Oakland Athletics, is geen typische Hollywood-sportfilm met inspirerende climax in de derde akte. Er is wel honkbal te zien, maar de actie speelt zich meer af in het clubhuis dan op het honkbalveld. Brad Pitt speelt Billy Beane, de eigenzinnige manager van het nietige Oakland Athletics, die het samen met honkbalstatisticus Peter Brand (fijne rol van Jonah Hill) opneemt tegen de rest van de honkbalwereld. Intelligent, onderhoudend en met altijd spannende dialogen van Aaron Sorkin (The Social Network).

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.