VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere kankerdrama/buddy-komedie 50/50 en het Belgische drama Meisje.

50/50

De titel verwijst naar de prognose die de 27-jarige Adam wordt voorgehouden - hij heeft een kwaadaardige tumor en vijftig procent kans op overleving - maar zou ook kunnen slaan op de formule van de film: vijftig procent platte buddy-komedie, vijftig procent serieus kankerdrama. Klinkt als een slecht idee, maar het werkt. Scenarist Will Reiser (Da Ali G Show) baseerde het verhaal op eigen ervaringen en treft de juiste toon tussen luchtig en gevoelig.

Anthropoid

Net als in de VPRO-serie Himmlers hersens heten Heydrich, gebaseerd op de bestseller 'HhhH' van Laurent Binet, verhaalt Anthropoid over de even knullige als spectaculaire aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. Cillian Murphy en Jamie Dornan spelen de in Engeland getrainde Tsjechoslowaakse soldaten Jozef Gabčík en Jan Kubiš, die langszaam beginnen te beseffen dat hun opdracht een zelfmoordmissie is. Historisch accurate en respectvolle reconstructie, grotendeels in Praag opgenomen. Een nieuwe film over de aanslag, getiteld HHhH, verschijnt oktober 2017 in de Nederlandse bioscopen.

Headshot

Een bewusteloze man (martial arts-ster Iko Uwais) wordt uit het water gehaald. In het ziekenhuis ontdekt zijn lieftallige arts Ailin dat hij zijn geheugen kwijt is. Maar als een geheimzinnige supercrimineel uit de gevangenis ontsnapt, leiden langzaam terugkerende herinneringen over een gedeeld verleden tussen drenkeling en schurk tot veel uitbundig gechoreografeerd geknok, met vuurwapens, hakmessen en wat verder voorhanden is. Niet altijd even geloofwaardig, soms iets te veel pathos, maar de actiescènes zijn prima. Let op: te zeggen dat de film extreem gewelddadig en bloederig is, is een understatement.

Meisje

De schichtige twintigjarige Muriel is enig kind, ze woont in een Vlaams dorp, ze heeft een keurige vriend en ze werkt in een fabriek – naast haar moeder van bijna zestig. Ze hunkert naar verandering en kiest voor de grote stad, waar ze een kamer vindt bij de bruuske dertiger Laura. Dan wreekt zich haar beschermde opvoeding. Ondertussen worstelen hospita Laura met nestdrang en Muriels moeder met gebrek aan onafhankelijkheid. Regisseur Dorothée Van den Berghe werkte jaren aan het bijschaven van de personages die ze akelig intiem in beeld brengt.

Peter en de draak

Sympathieke reboot met een serieuzere ondertoon dan de uit 1977 stammende gelijknamige Disney-komedie over de wees Peter en diens imaginaire drakenvriendje Elliott. De tienjarige Peter vindt na zes jaar overleven in het bos een liefhebbende familie nadat een leeftijdsgenootje hem heeft ontdekt. Heel wat lastiger verloopt de acceptatie van zijn (soms onzichtbare) aaibare drakenvriend - een vuurspuwende hond met vleugels die de groene broer van Falkor uit The Never Ending Story had kunnen zijn. Innemende familiefilm in Spielberg-stijl waarin de karakters nu eens niet ondergeschikt zijn aan de special effects.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.