VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de documentaire Life, Animated en RoboCop, de Amerikaanse doorbraak van Paul Verhoeven.

The Alamo

Westernlegende John Wayne schreef mee aan het script van zijn droomproject The Alamo, liet maar liefst twee jaar sets bouwen, huurde een keur aan westernacteurs in, regisseerde en produceerde zelf en stak ook nog eens een flink bedrag eigen geld in de productie. En hij speelde natuurlijk de hoofdrol. Als kolonel Davy Crockett is hij opgescheept met twee ruziënde aanvoerders (Richard Widmark en Laurence Harvey). In de kloosterruïne The Alamo moeten de drie helden met een handvol dappere Texaanse soldaten weerstand bieden aan het enorme Mexicaanse leger. Puike, ouderwetse western.

Chitty Chitty Bang Bang

'Wat maakt die auto een gek geluid!' kirt Jeremy tegen zijn vader. 'Hij praat tegen ons,' vertelt pa de uitvinder verheugd. 'Hij zegt chitty chitty bang bang.' Het opgewekte titellied volgt, terwijl Caractacus Potts (Dick van Dyke) en zijn twee koters door het Engelse heggenlandschap tuffen, ergens begin vorige eeuw. Niet veel later blijkt de wonderlijke wagen te kunnen varen en vliegen; het startsein voor een doldriest musical-avontuur met piraten en kastelen, aangelengd met kleurrijke typetjes in de marge (waaronder Benny Hill). Een succesnummer in 1968, en de belegen kolder is nog altijd vermakelijk.

Era el Cielo

Als Diana (Carolina Dieckmann) op klaarlichte dag in haar huis in Montevideo verkracht wordt door twee mannen besluit ze niemand erover te vertellen, ook haar echtgenoot Mario (Leonardo Sbaraglia) niet. Mario draagt zelf echter ook een groot geheim met zich mee, wat de twee langzaam uit elkaar drijft. Ingenieus opgebouwde wraakthriller die geregeld van perspectief wisselt (tussen Diana en Mario), wat niet alleen de kijker op het verkeerde been zet en een hoop suspense creëert, maar ook de nodige emotionele lagen toevoegt.

Life, Animated

Portret van de autistische Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen. De film volgt de inmiddels jongvolwassen Owen, die op het punt staat zijn tehuis te verlaten om begeleid te gaan wonen. Eerlijk (problemen worden niet ontkend) en tegelijk inspirerend portret van autisme, vol fraaie animatiesequenties die laten zien hoe eenzaam en onbegrepen mensen met autisme zich vaak voelen. In 2017 genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire.

RoboCop

Een agent (Peter Weller) wordt in de toekomst door een bende met kogels doorzeefd. Hij wordt gerecycled door een groot deel van zijn lichaam te vervangen door robot-componenten en zijn brein te gebruiken als programmeerbaar besturingssysteem. De slogan van Robocop - 'Part man. Part machine. All cop. The future of law enforcement' - klinkt als die van een afgezaagde B-film. Paul Verhoeven maakte echter met zijn grote Amerikaanse doorbraak een interessante, nonchalante mix van ultrageweld, romantiek, maatschappijkritische grapjes en visueel spektakel. 

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.