VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de 'gothic romance' Crimson Peak van Guillermo del Toro en Britse komedie Mindhorn.

Crimson Peak

Verleidelijke Britse edelman (Tom Hiddleston) trouwt rijke Amerikaanse erfgename (Mia Wasikowska) en neemt haar mee naar zijn vervallen landhuis Allerdale Hall in Engeland, waar zijn macabere zuster (Jessica Chastain) de scepter zwaait. Prachtige 'gothic romance' van de regisseur van onder meer Pan's Labyrinth, waarin de nadruk steeds meer komt te liggen op de strijd tussen de twee vrouwelijke hoofdpersonen. Visueel overdonderend (het landhuis is onweerstaanbaar mooi vervallen), seksueel broeierig en af en toe extreem gewelddadig.

Get Me Roger Stone

Fascinerende documentaire over Roger Stone, de excentrieke lobbyist en politiek strateeg die al vroeg in de film omschreven wordt als een ‘kwaadaardige Forrest Gump'. Stone wurmde zich ten tijde van de Nixon-administratie de Republikeinse Partij binnen, en in de decennia die volgden liet hij zijn invloed veelvuldig gelden. Zijn pièce de résistance: de verkiezing van zijn goeie vriend Donald Trump tot president. Provocerend portret van een man die geen enkele schaamte lijkt te kennen, en die het een zorg zal zijn dat de halve wereld hem haat.

Lord of War

Al jong ontdekt New Yorker Yuri Orlov (Nicolas Cage, in vorm) dat hij talent heeft voor de illegale wapenverkoop. Als na de val van de Muur in het voormalige Oostblok wapens per kilo verhandeld worden, verdient Yuri bakken met geld. Hij doet zaken met 'alle legers ter wereld, behalve het Leger des Heils'. Niccol verpakt zijn slimme, fraai gestileerde aanklacht tegen wapenhandelaars, die zonder gewetensbezwaren ook aan de meest sadistische en psychopathische dictators leveren, aanvankelijk in ironie en cynisme, wat niet iedereen even smaakvol zal vinden.

Mindhorn

Acteur Richard Thorncroft (co-scenarist Barratt) maakte ooit furore als detective Mindhorn in de gelijknamige serie, maar van enige roem of rijkdom is in zijn leven allang geen sprake meer. Tot een gestoorde seriemoordenaar op het eiland Man opduikt en tegen de politie verklaart enkel met detective Mindhord te willen spreken. Thorncroft ziet zijn kans schoon en kruipt andermaal in de huid van de speurneus-met-ooglap, met desastreuse gevolgen. Geinige satire, ondanks de overvloed aan 'waar heb ik dit eerder gezien'-momenten.

Suite française

In het fictieve Franse stadje Bussy wacht Lucile Angellier (Michelle Williams) tevergeefs op de terugkeer van haar echtgenoot, die door de Duitsers krijgsgevangen is genomen. Maar al snel dient zich een nieuwe man in haar leven aan, in de persoon van de ingekwartierde Duitse officier Bruno von Falk (Matthias Schoenaerts). Aangrijpende, maar ook onevenwichtige verfilming van de gelijknamige roman van Irène Némirovsky, de Franse schrijfster van Russisch-Joodse komaf die in 1942 in Auschwitz om het leven kwam. Suite française werd pas 56 jaar na haar dood ontdekt.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.