VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere het klassieke meesterwerk Fargo en de documentaire Casting JonBenet.

Casting JonBenet

Fascinerende meta-documentaire over de nooit opgehelderde moord op het 6-jarige schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey in 1996. Filmmaker Kitty Green vroeg lokale amateuracteurs – die ten tijde van de moord in hetzelfde stadje woonden – om een aantal scènes na te spelen én om hun eigen oordeel te geven over de zaak, met een scala aan verdachtmakingen tot gevolg. Het doel van Casting JonBenet is dan ook niet om de waarheid te achterhalen, maar vooral om inzicht te geven in het media- en meningencircus dat rond dit soort moordzaken altijd losbarst.

Dallas Buyers Club

Biografisch drama, losjes gebaseerd op het leven van Ron Woodroof (hier uitbundig gespeeld door Matthew McConaughey), een Texaanse redneck met voorliefde voor drank, drugs en prostituees, die anno 1985 wordt gediagnosticeerd met hiv. Bijgestaan door een transgender (Jared Leto) en een welwillende arts (Jennifer Garner) begint hij een handel in illegale medicijnen voor medeslachtoffers. Canadese regisseur Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y.) vertelt stijlvol en onsentimenteel, maar weet nooit helemaal onder de huid van zijn ietwat groteske personages te kruipen. Neemt niet weg dat McConaughey en Leto puik acteerwerk leveren (en allebei een Oscar wonnen voor hun rol).

Dope

Drie nerderige tieners met een voorliefde voor jaren-negentig-hiphop raken via een uit de hand gelopen verjaardagsfeest opgezadeld met een rugzak vol drugs. Klassiek filmidee, maar Dope is veel meer dan de zoveelste Amerikaanse opgroeikomedie waarin seks, drugs en onbereikbare droommeisjes een grote rol spelen. Met dank aan een door gewelddadige bendes gedomineerde achterbuurt als decor (waar regisseur Rick Famuyiwa zelf opgroeide), een briljant eclectische soundtrack (samengesteld door Pharrell Williams) en een arsenaal aan volstrekt unieke personages. De jonge hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk fantastisch.

Fargo

Tragikomisch meesterwerk van de gebroeders Coen waarin Jerry (William H. Macy) zijn eigen vrouw laat ontvoeren omdat hij geld nodig heeft voor een businessdeal. Het kwaadaardige opzetje mislukt jammerlijk door aan de ene kant het prutswerk van de criminelen en aan de andere kant de uitzonderlijke speurneus van de hoogzwangere politiechef Marge (Frances McDormand). Wereldwijd bedolven onder prijzen, waaronder een volkomen terechte Oscar voor McDormand. Het derde seizoen van de gelijknamige tv-serie is momenteel ook te zien op Netflix.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.