VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere vijfvoudig Oscarwinnaar Kramer vs Kramer en de geestige documentaire Anvil: The Story of Anvil.

Anvil: The Story of Anvil

Documentaire over de invloedrijke, maar niet erg succesvolle Canadese metalband Anvil. In de jaren tachtig inspireerden ze onder meer Metallica en Anthrax, maar hun eigen grote doorbraak bleef uit. Desondanks toert de band nog altijd de wereld rond, op zoek naar eeuwige roem. De vele bizarre personages die ze onderweg tegenkomen – zoals een totaal ongeschikte, vloekende Italiaanse tourmanager die steevast de trein mist – zorgen ervoor dat The Story of Anvil wel iets wegheeft  van cultklassieker/mockumentary This Is Spinal Tap. Maar Anvil bestaat echt, en dat maakt het des te grappiger (en pijnlijker).

The Ghost Writer

De Britse voormalig premier Adam Lang (Pierce Brosnan) huurt een ghostwriter (Ewan McGregor) in voor zijn memoires. Deze stuit op zaken die het daglicht nauwelijks verdragen. Goed gemaakte, klassieke, Hitchcockiaanse thriller met prima acteurs is gebaseerd op de roman The Ghost die politiek journalist Robert Harris schreef vlak na het aftreden van Tony Blair. De overeenkomsten met het tijdperk Blair-George Bush zijn overduidelijk. 

The Grey

Na een vliegtuigcrash moeten zeven mannen - waaronder actieheld Liam Neeson - in de ruige wildernis van Alaska zien te overleven. Hun grootste vijand is niet zozeer de kou, als wel een roofzuchtige roedel wolven, die niet lijkt te rusten tot het zevental is uitgeroeid. Maar ook depressie ligt op de loer, want The Grey is meer dan een standaard naargeestige thriller waarin de hoofdpersonages een voor een worden afgeslacht. Centraal staat de vraag waar de menselijke overlevingsdrang vandaan komt, zelfs als er niets meer is om voor te leven.

Kramer vs Kramer

Wat heel makkelijk een smartlap had kunnen worden werd in de handen van regisseur Robert Benton (co-scenarist van Bonny and Clyde) een intrigerend melodrama. De ambitieuze Ted Kramer (Dustin Hoffman) leert het vaderschap kennen nadat zijn vrouw Joanna (Meryl Streep) - die haar leven lang 'iemands dochter of iemands vrouw is geweest' - hem heeft verlaten. En als hij zijn zorgtaken dan eindelijk in de vingers heeft komt zijn vrouw weer op de proppen. Een pijnlijke rechtszaak over de voogdij volgt. Film werd wereldwijd een commercieel succes. Van de negen Oscarnominaties werden er vijf verzilverd.

Tramps

De brave aspirant-kok Danny neemt op aandringen van zijn criminele broer deel aan een illegale transactie. Tijdens de overdracht wordt hij bijgestaan door chauffeur Ellie, maar de hele operatie valt in het water wanneer Danny de koffer (met onbekende inhoud) op de verkeerde plek afzet. Samen met Ellie probeert hij vervolgens de koffer terug te vinden. Leuke combinatie van romantische komedie en heistfilm die zichzelf nooit al te serieus neemt, met een goede chemie tussen de twee jonge hoofdrolspelers, waardoor je hun opbloeiende liefde direct gelooft.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.