VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere Ben Afflecks misdaadfilm Gone Baby Gone en Queen of Katwe, Disney's feelgoodfilm over een Afrikaans schaaktalent.

De brief voor de koning

Avonturenfilm naar de gelijknamige jeugdroman van Tonke Dragt. De zestienjarige leerlingridder Tiuri wordt op de proef gesteld als hij de opdracht krijgt een geheime brief naar de koning van zijn buurland te brengen. Een spannende tocht volgt, maar de film gaat bovenal over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden. Ondanks de nagesynchroniseerde Duitse acteurs en de soms ietwat onwaarschijnlijke uitwegen, een vermakelijke jeugdfilm met een treffende Yannick van de Velde als jonge held. Ook het spectaculaire decor is, gezien het beperkte budget, verrassend.

Gone Baby Gone

Met hoofdrollen in flops als Gigli en Jersey Girl had Ben Affleck zijn goede naam flink te grabbel gegooid, maar hij maakt veel goed met dit meeslepende regiedebuut. Het script, naar een roman van Dennis Lehane, is ook van zijn hand. Casey Affleck, Bens jongere broer, en Michelle Monaghan spelen een detectiveduo dat de ontvoering van een vierjarig meisje onderzoekt. Ze zijn ingehuurd door een tante, die de rol van de politie in de zaak wantrouwt. Net als in Mystic river, de eerdere Lehane-verfilming van Clint Eastwood, speelt alles zich af in een grimmig Boston, vol corruptie en duistere geheimen.

Peter Pan

Klassieker van producent Walt Disney over het mythische jongetje dat nooit opgroeit. Oftewel, Peters avonturen met een stel Engelse kinderen in fantasieland Neverland. Disney had de film bijna klaar in 1941, net op het moment dat het Amerikaanse leger de filmstudio's confisqueerde voor propagandafilms. Disney stapte subiet over en maakte de ondergewaardeerde instructiefilm Four Methods of Flush Riveting (hoe je een vliegtuig mooi glad in elkaar kunt popnagelen). Maar na twaalf magere (na)oorlogse jaren was het dan zover: Peter Pan in de bioscoop, en meteen de best bezochte film van het jaar.

Queen of Katwe

Phiona groeide op in een sloppenwijk in Oeganda, ging nooit naar school en toch schopte ze het tot schaakkampioen van haar land. ESPN-journalist Tim Crothers schreef haar indrukwekkende levensverhaal op in een bestseller, waar Disney samen met de Indiaas-Amerikaanse regisseur Mira Nair (Monsoon Wedding) vervolgens deze kleurrijke en vrolijke feelgoodfilm van bakte. Dat Phiona’s schaaktalent enigszins wordt overdreven is jammer, maar niet onoverkomelijk: Queen of Katwe heeft het hart op de juiste plaats en de internationale cast (met o.a. Lupita Nyong'o als Phiona’s moeder) is uitmuntend.

The Young Offenders

Tieners Conor en Jock zijn hartsvrienden die elkaar gevonden hebben in hun voorliefde voor vlassnorretjes, trainingspakken en niets doen. Als ze op het journaal zien dat aan de Ierse kust een enorme lading cocaïne is aangespoeld springen ze direct op de fiets om, vijftig kilometer verderop, hun welverdiende fortuin van het strand te rapen. Tussenkomst van een overijverige politieagent en een knettergekke drugsdealer gooien echter roet in het eten. Vlotte komedie over twee aandoenlijke sukkelaars, van wie je langzaam maar zeker toch een beetje gaat houden.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.