VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de door Netflix zelf geproduceerde satire Okja en Alejandro González Iñárritu's wonderschone mozaïekfilm Babel.

The Amazing Spider-Man

Opvallend snelle remake van de uiterst succesvolle Spider-Man uit 2002. De hoofdrolspelers uit de eerdere versie, Tobey Maguire en Kirsten Dunst, werden vervangen door Andrew Garfield en Emma Stone. Een verbetering: Stone is sterker en grappiger dan Dunst, en Andrew Garfield zelfverzekerder dan Maguire. Het slingeren van spinnenman Peter Parker tussen de wolkenkrabbers van New York wordt spectaculair in beeld gebracht, en nog meer dan in de 2002-versie speelt de indrukwekkende skyline van de stad een hoofdrol. In 2014 verscheen een minder goed vervolg, Spider-Man werd weer echt leuk in Captain America: Civil War (2016).

Babel

Regisseur Alejandro González Iñárritu en schrijver Guillermo Arriaga vertellen verhalen met breed uitwaaierende onderwerpen. Na het Mexicaanse straatleven (Amores Perros) en de grens tussen het lot en het noodlot (21 Grams) is nu de hele wereld aan de beurt. De personages - een rijk, Amerikaans echtpaar op vakantie in Afrika; een Mexicaanse nanny in San Diego; een herdersgezin in het Noord-Afrikaanse gebergte; een meisje in Tokio - hebben geen controle over hun leven, of ze staan op het punt die te verliezen. Zeven Oscarnominaties, alleen die voor de muziek werd toegekend.

The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young

Komische én verrassend spannende documentaire over de Barkley Marathons, een van de zwaarste (en meest sadistische) hardloopwedstrijden ter wereld. In de bossen van Tennessee dienen deelnemers binnen zestig uur maar liefst 160 kilometer af te leggen, inclusief zestienduizend hoogtemeters. En alsof dat nog niet zwaar genoeg is: er is geen duidelijk gemarkeerd parcours, met veel verdwaalde lopers tot gevolg. Niet voor niets haalden voor 2012, het jaar waarin documentairemakers Annika Iltis en Timothy Kane de race volgden, slechts tien atleten ooit de finish. Ster van de film is organisator Gary 'Lazarus Lake' Cantrell, een bebaarde redneck die elk jaar het officiële startschot geeft door een sigaret op te steken.

Margin Call

Een analist bij een grote verzekeringsbank ontdekt dat het bedrijf, en de hele financiële wereld, op de rand van de afgrond staat. Regisseur J. C. Chandor (A Most Violent Year) toont hoe zakelijke en morele dilemma's verstrikt raken, en hoe personages op elk niveau worstelen met beslissingen. Met wervelende dialogen en doordenderende ontwikkelingen bouwt hij spanning op zonder enige vorm van fysieke actie. Een boeiende thriller met een geweldig acterende ensemblecast die de menselijke kant van een schijnbaar onmenselijke wereld toont. Het scenario werd genomineerd voor een Oscar.

Okja

Amerikaanse multinational schrijft wedstrijd uit waarbij boeren overal ter wereld genetisch gemanipuleerde superbiggen moeten fokken. Okja, van het Zuid-Koreaanse weesmeisje Mija en haar opa, is de allergrootste, maar Mija wil Okja niet afstaan. Bongs film begint als vrolijke mengeling van kinderfilm, politieke satire en actiefilm, maar wordt allengs somberder en cynischer. Het supervarken werd ontworpen door de Nederlander Erik-Jan de Boer, die in 2013 een Oscar won voor de (computer)tijger uit Life of Pi.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.