VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere twee uitstekende biopics, over Apple-oprichter Steve Jobs en de Braziliaanse psychiater Nise da Silveira.

Nise: The Heart of Madness

Fraai portret van de Braziliaanse psychiater Nise da Silveira (1905 – 1999), een briljante rebel die in een tijd waarin elektroshocktherapie en lobotomie de norm waren juist pleitte voor meer empathie. De film opent begin jaren veertig, als Nise de leiding krijgt over de afdeling arbeidstherapie van een psychiatrisch ziekenhuis. Daar ontdekt ze tot haar eigen verbazing dat veel van haar patiënten – of cliënten, zoals ze hen zelf noemt – getalenteerde kunstschilders zijn, maar geen van haar mannelijke collega ziet de waarde daarvan in.

The Sessions

Grote-mensenfilm van Ben Lewin (zelf polioslachtoffer) over een zwaar gehandicapte man (John Hawkes), die zijn maagdelijkheid wil verliezen en daarvoor de hulp inroept van een sekstherapeute (Helen Hunt). De vaak ongemakkelijke pogingen met de sekstherapeute worden mooi in evenwicht gehouden door de grappige en gevatte dialogen die de man heeft met een nonchalante priester (William H. Macy). Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en onder andere winnaar van de publieksprijs op het Sundance Festival in 2012.

Lees hier ons interview met hoofdrolspeler John Hawkes over The Sessions

The Silenced

Korea, 1938. Op een meisjesinternaat worden zieke en zwakke tieners onder leiding van de Japanse bezetter genezen en sterker gemaakt. Nieuweling Shizuko, die aan tuberculose lijdt en daardoor met de nek wordt aangekeken, ontdekt al snel dat er iets niet pluis is op de school: de ene na de andere leerling verdwijnt op mysterieuze wijze. Maar wie kan ze vertrouwen? Sfeervolle thriller met horror- en fantasy-invloeden, die weliswaar niet heel diepgravend is en naar het einde toe iets teveel op plottwists leunt, maar toch van start tot finish vermaakt.

Steve Jobs

De acteurs in deze film over de legendarische Apple-oprichter zijn uitstekend, en de regie van Danny Boyle (Trainspotting) is subtiel en efficiënt, maar de echte ster van Steve Jobs is scenarist Aaron Sorkin (The Social Network). Die schreef geen traditionele 'biopic' maar een origineel drieluik: we volgen Jobs in real time vlak voor de lancering van de Macintosh (1984), de NeXT (1988) en de iMac (1998) en krijgen zo een inkijkje in zijn moeilijke karakter en verhoudingen met collega's en intimi. De dialogen zijn typisch Sorkin: razendsnel en bijna onnatuurlijk eloquent.

Lees hier ons portret van scenarist Aaron Sorkin: 'Een eikel met een nobel streven'

The Untouchables

In Chicago, tijdens de Drooglegging in de jaren twintig, wordt de dienst uitgemaakt door gangsterbaas Al Capone (Robert De Niro), die het geld binnen ziet stromen met de illegale verkoop van drank, en die de halve politie in zijn zak heeft. Ambitieuze en onkreukbare politieman Elliot Ness (Kevin Costner) wordt gevraagd het tegen hem op te nemen. Hij stelt een klein team samen en gaat aan de slag. Buitengewoon sterk misdaaddrama overstijgt de tv-serie waarop hij werd gebaseerd ruimschoots. Uitstekend spel van De Niro en van Sean Connery als onbuigzame straatagent.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.