VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de enige X-rated film die ooit een Oscar won en een klassieke musical.

Diplomatie

Feit: in 1944, met de hete adem van de geallieerden in de nek, geeft Hitler zijn generaal Dietrich von Choltitz opdracht Parijs met de grond gelijk te maken. Fictie: de Zweedse diplomaat Raoul Nordling tracht Von Choltitz tijdens een geheime ontmoeting over te halen de opdracht te weigeren. Dit laatste scenario wordt verbeeld in deze toneelverfilming van oudgediende Schlöndorff (Die Blechtrommel). Echt spannend wil de confrontatie niet worden, maar als psychologisch schaakspel blijft Diplomatie - vooral dankzij topacteurs Niels Arestrup en André Dussolier - van begin tot eind boeien.

Bekijk hier ook een interview met regisseur Volker Schlöndorff over de film

Midnight Cowboy

De enige X-rated film die ooit een Oscar won, zorgde destijds voor controverse vanwege het rauwe geweld, openlijke uitingen van homoseksualiteit en enkele naaktscènes, maar zal vandaag weinigen shockeren. Jon Voight is uitstekend als de cowboy uit een Texaans dorpje die denkt dat hij in New York een fortuin zal vergaren als gigolo. Hij sluit een onwaarschijnlijke vriendschap met een kleine oplichter (Dustin Hoffman). De smoezelige sfeer rond Times Square die de film zo fraai weet te vangen, is al lang verdwenen: waar vroeger pooiers, dieven en hoeren rondhingen, viert nu Disney hoogtij. Oscars voor beste film, regie en script.

The Muppet Movie

Terwijl hij zijn tijd al zingend doorbrengt in de moerassen van Georgia wordt Kermit de kikker opgemerkt door impresario DeLuise. Deze raadt Kermit aan auditie te doen in Hollywood. Op weg naar de filmstad ontmoet Kermit steeds meer Muppet-vrienden. In feite niets meer of minder dan een oprekking van de populaire tv-serie, maar dan gebracht met verve die de film zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt maakt. Jim Henson en zijn crew konden rekenen op de medewerking van een hele reeks beroemde gastoptredens om de boel nog meer op te fleuren.

Twenty Feet from Stardom

Rijk geïllustreerde documentaire waarin niet alleen een standbeeld wordt opgericht voor de vele, vaak bijzonder getalenteerde achtergrondzangers en -zangeressen, maar ook de vraag wordt gesteld waarom sommigen van hen nooit zelf een ster werden. Hoewel sommigen dat wel probeerden. Zoals Merry Clayton (de gillende vrouwenstem in het Rolling Stones-nummer 'Gimme Shelter') en Lisa Fischer (die veel met Sting werkt). Neville's film is energiek, enthousiast en nooit klagerig, en hij wist veel sterren van de voorgrond te strikken, onder wie Mick Jagger, Bruce Springsteen, Sting en David Bowie.

West Side Story

Prachtmusical, al is het aanvankelijk merkwaardig om New Yorkse bendeleden te zien dansen en zingen in deze variatie op Romeo en Julia. De rollen van vooral Wood, Moreno en Chakiris zijn voortreffelijk, en de sha­kespeareaanse noodlotsdreiging is continu aanwezig, zodat de spanning overeind blijft. De rivaliserende families Montague en Capulet zijn vervangen door de witte straatbende The Jets en de Puerto Ricaanse Sharks. Puerto Ricaanse Maria (Natalie Wood) wordt verliefd op autochtone Tony (Richard Beymer), maar dat zien de bendeleiders niet zitten. Tien Oscars, waaronder die voor Beste Film.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.