VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder meer een documentaire over de chassidisch-joodse gemeenschap in New York en een meesterwerk van Quentin Tarantino.

Braveheart

Knokfilm van en met Mel Gibson over krijger William Wallace (1270-1305) die het rond de dertiende eeuwwisseling opneemt tegen de Engelse overheersers. Zelfgekroonde geschiedschrijver Gibson (The Passion of the Christ) en scenarioschrijver Randall Wallace distilleerden uit de historische bronnen wat hen uitkwam en produceerden een bloederig oorlogsdrama waarin Wallace naar voren komt als een vredelievende boer die wordt gedwongen te vechten. Braveheart is het meest bekende werk over William Wallace, met alle historische euvels van dien.

Inglourious Basterds

Een groepje stoere Joods-Amerikaanse soldaten probeert tijdens WO II in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's te vermoorden. Een uitbaatster van een bioscoop probeert er onder de bezetting het beste van te maken. En een Duitse officier jaagt op Joden. Regisseur en scenarist Tarantino vervlocht hun verhalen tot een knap scenario, dat als basis diende voor deze ijzersterke oorlogsfilm. De tergende spanning in Inglourious Basterds wordt afgewisseld met zwarte humor. Messcherpe dialogen. Christoph Waltz kreeg terecht een Oscar voor zijn rol als SS'er Landa.

Much Ado About Nothing

Liefde en verraad aan de vooravond van een huwelijk in dit toegankelijke blijspel van Shakespeare, sprankelend verfilmd door regisseur en acteur Kenneth Branagh. Branagh de regisseur heeft de moed om Shakespeare's bijtende grappen en grove beledigingen aan een nieuw publiek voor te schotelen. Michael Keaton verschijnt in een hilarische bijrol als de niet al te snuggere wacht die onbewust met belangrijk bewijsmateriaal op de proppen komt. De verrassend morsige cameravoering van Roger Lanser doet niets af aan de werkelijk verbluffende tour-de-force van Branagh de acteur, die een onverwacht talent voor komische timing aan de dag legt.

One of Us

De maaksters van de documentaire Jesus Camp (2006), over extreem gedrag in christelijke pinksterkringen, richten zich in One of Us op de chassidisch-joodse gemeenschap in New York. En ook daar is niet alles pluis. De groepsdruk is zo hevig dat slechts zo’n twee procent het ultraorthodoxe geloof publiekelijk afzweert – steevast met tragische gevolgen. Niet alleen wordt alle contact met ex-leden verbroken, ook is hun integratie in de ‘seculiere’ wereld altijd moeilijk. De docu volgt onder anderen een jongen die is misbruikt en een vrouw die haar kinderen dreigt te verliezen. Genuanceerd verteld, maar daarmee niet minder hartverscheurend.

Scent of a Woman

Uiterst geslaagde remake van Risi's Parfumo di donna met Al Pacino als de verbitterde blinde ex-kolonel die met het ongelukkige studentje Charlie (Chris O'Donnell) de geneugten des levens (vrouwen) najaagt in New York. De moraal van deze in wijze levenslessen gedompelde film mag dan belegen wezen, de weg er naartoe wordt door het psychologische script, door regisseur Martin Brest (Midnight Run) en door de acteurs intelligent gewezen. De beweegruimte die Pacino kreeg pakte hij met beide handen aan, om met zijn trademark-donderspeeches eindelijk een Oscar voor beste acteur op te eisen.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.