VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een prachtig Koreaans kostuumdrama en een fascinerende documentaire over Cuba.

Cuba and the Cameraman

Uniek inkijkje in de Cubaanse samenleving door de eigenzinnige filmmaker Alpert, die het land over een periode van bijna vijftig jaar regelmatig kwam bezoeken. In die vijftig jaar ging hij steeds op zoek naar mensen die hij op zijn vorige bezoek had gesproken, waardoor er in de film een spannend Seven Up!-gevoel ontstaat; want hoe zal het iedereen in de tussentijd vergaan zijn? Het sympathiekst zijn drie oude broers die ver weg van al het politiek gekonkel een boerenbedrijfje runnen. Met als goede tweede commandante Fidel Castro, tot wie de open en directe Alpert ongekend veel toegang had.

Bekijk hier ook een interview met regisseur Jon Alpert over de film

Effie Gray

'Wat doen getrouwde mensen eigenlijk?' vraagt de negentienjarige Effie (Dakota Fanning) aan haar kersverse man, de Britse kunstcriticus John Ruskin. Maar hij weet het ook niet precies. De liefde bedrijven in ieder geval niet, wat hem betreft. Dat is natuurlijk vragen om problemen, en die komen er ook wanneer Effie de knappe schilder John Everett Millais ontmoet. Historisch drama, geschreven door actrice Emma Thompson, ziet er fraai uit en bevat intelligente dialogen, maar is ook wat bloedeloos. Fanning overtuigt vooral als bleu meisje.

Hello, My Name Is Doris

Tweevoudig Oscarwinnaar Sally Field (Norma Rae, Places in the Heart) speelt na twintig jaar eindelijk weer een hoofdrol in deze onevenwichtige, maar charmante tragikomedie. Als titelpersonage Doris, een excentriek ‘kattenvrouwtje’ van in de zestig, bloeit ze helemaal op na de dood van haar moeder. Katalysator is haar veel jongere collega John, voor wie ze als een blok valt na een ontmoeting in de lift. Met hulp van een vervalst Facebook-account weet ze zich gaandeweg in zijn leven te wringen. Bitterzoete, tragische momenten worden net iets te vaak afgewisseld met voorspelbare grappen over hipsters, maar Field is fantastisch.

Kicking and Screaming

Jane, de vriendin van de jonge schrijver Grover gaat in Praag studeren, maar Grover wil niet mee. Hij blijft liever bij zijn vrienden hangen, andere slimme jonge mensen die niet weten wat ze met hun leven aanmoeten. Bij hun pleisterplaats staat bijvoorbeeld Chet achter de bar, en Chet is na tien jaar nog steeds niet afgestudeerd. Het debuut van regisseur Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Frances Ha) is al net zo ambivalent als zijn latere werk. Wat de een zal zien als een oersaaie film over sukkelige niksnutten, is voor de ander een scherp portret van een onderschatte generatie.

The Concubine

Korea, ergens tijdens de Joseondynastie (1392 - 1897). Hwa Yeon, de knappe dochter van een onderminister, houdt van gewone burger Kwon Yoo, maar die is niet goed genoeg voor vader. Prins Sung Won, de niet al te flinke broer van de koning, ziet Hwa en valt als een blok voor haar. Rivaliteit volgt tussen de mannen, tegen de achtergrond van nog net te volgen hofintriges in dit zeer fraai vormgegeven romantische drama. In Zuid-Korea kwam er veel kritiek op de nogal uitbundige hoeveelheid bloot, maar het moet gezegd: het is allemaal functioneel. Het spel is over de hele linie uitstekend.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.