VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een viervoudig Oscarwinnaar en een meesterlijke reconstructie van het Stanford Prison Experiment.

Buster’s Mal Heart

Na zijn intense hoofdrol in de serie Mr. Robot speelt Rami Malek in deze fascinerende indiefilm opnieuw met verve een verwarde geest. Jonah (let op die naam) is een jonge vader die zware nachtdiensten draait in een hotel en langzaam gek wordt. In een andere verhaallijn is hij de zwerver Buster, en dan zijn er ook nog scènes waarin hij in een roeibootje op zee drijft. De bizarre wijze waarop alles samenkomt is niet zonder logica, maar vergt wel wat gepuzzel van de kijker. Die mag ook zelf bepalen of de film vooral psychodrama, sciencefiction of filosofische fabel is.

Bridesmaids

In de aanloop naar het huwelijk van Lillian hebben haar bruidsmeisjes het zwaar. Gezellig bedoelde etentjes, een bezoek aan een bruidssalon, een vlucht naar Las Vegas: ze zijn aanleiding voor pijnlijke rivaliteit, overmatig drankgebruik en veel emotionele uitbarstingen. Vrolijk grimmige komedie - een vrouwelijke evenknie van films als The Hangover - etaleert het komisch talent van de prima cast. Film kreeg Oscarnominaties voor het scenario (hoofdrolspeelster Kristen Wigg is een van de schrijvers), en voor comédienne Melissa McCarthy, ook te zien in regisseur Paul Feigs latere The Heat.

The Man from the Future

Briljante maar knorrige natuurkundige Zero (Wagner Moura) geeft les in quantumfysica aan de universiteit van Rio de Janeiro. Eigenlijk heet hij geen Zero. Hij kreeg die bijnaam twintig jaar eerder van het mooiste meisje van de klas, toen ze hem op vernederende wijze de bons gaf. Wanneer een experiment met een nieuwe deeltjesversneller fout gaat, belandt Zero in het verleden, een paar uur voor zijn traumatische ervaring. Misschien kan hij die vernedering nu voorkomen? Ingenieuze en amusante tijdreisfilm, waarin Moura soms wel een tikje over the top acteert. Moura en Moraes vormen een charmant koppel.

Rain Man

Na de dood van zijn vader ontvoert yup Charlie (Tom Cruise) zijn oudere broer, de autistische Raymond (Dustin Hoffman) uit een verzorgingstehuis om hem diens erfdeel te ontfutselen. Hij komt er tijdens hun chaotische reis dwars door Amerika achter dat een leuk familielid misschien waardevoller is dan geld. Hoffman bereidde zich terdege voor en kreeg een Oscar voor zijn vertolking van een aimabele, volstrekt hulpeloze man die tegelijkertijd een verbluffend vermogen bezit bepaalde kennis op te slaan. Regisseur Barry Levinson is zelf tegen het einde even te zien als psychiater.

The Stanford Prison Experiment

Reconstructie van het beruchte sociaal-psychologische experiment uit 1971, waarin een aantal jonge mannen werd onderverdeeld in gevangenen en bewakers. Het experiment liep zo uit de hand – de bewakers gedroegen zich als sadisten en de gevangenen draaiden door – dat het na zes dagen werd stopgezet. Al eerder verfilmd door Oliver Hirschbiegel als Das Experiment (waarvan weer een Amerikaanse remake werd gemaakt), maar deze versie van de jonge regisseur Alvarez is waarheidsgetrouwer, en daardoor des te indrukwekkender. Vooral knap is het hoe de spanning langzaam tot het kookpunt wordt opgevoerd, en het spel van de jeugdige cast is ronduit briljant.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.