VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de vrolijke Pixar-animatiefilm Finding Dory en Lars von Triers controversiële Nymphomaniac.

Finding Dory

Tropische vis Dory heeft een kortetermijngeheugen van vijf seconden. Dat is best lastig, als je op zoek bent naar je ouders. Leuke opvolger van Pixars moderne animatie-klassieker Finding Nemo (2003), met als nieuw personage de octopus Hank. Grappig en hartverwarmend, voor jong en oud. Dory wordt met flair en charme ingesproken door Ellen Degeneres. BAFTA-nominatie voor beste film.

The Painted Veil

Het huwelijk tussen de verwende Kitty en de werkverslaafde arts Walter is niet bepaald gelukkig. Wanneer Walter Kitty dan ook nog eens betrapt in de armen van een ander neemt hij een drastisch besluit. Ze gaan naar een afgelegen Chinees dorp, om daar de cholera te bestrijden, maar ook om Kitty een lesje te leren. Verfilming van een verhaal van Somerset Maugham, misschien soms een tikje traag, maar dat wordt goedgemaakt door prima spel van Watts en vooral van Norton.

Un amour de jeunesse

Prachtige kroniek over de verzengende liefde van de vijftienjarige scholiere Camille voor de vier jaar oudere Sullivan start in 1999 en eindigt in 2007. Wanneer Sullivan uit Camilles onvoorwaardelijke adoratie naar Zuid-Amerika ontsnapt, is het meisje ontroostbaar. Zowel de intensiteit als de wispelturigheid van adolescentenlevens worden met een Nouvelle Vague-achtige openheid verwoord en verbeeld. Reliëf in ieder detail en het spel van de frêle hoofdrolspeelster zijn indrukwekkend in dit fijngeweven verhaal dat de jeugdliefde serieus neemt.

The Pledge

In het winterse landschap van Nevada wordt het gruwelijk verminkte, levenloze lichaam gevonden van een jong meisje. Rechercheur Jerry Black, slechts zes uur verwijderd van zijn pensionering, vertelt het vreselijke nieuws aan de ouders, en doet ze de plechtige belofte dat hij de dader zal vinden. Dat valt niet mee. Een zwartgallige aanvulling op de klassieke misdaadfilm Es geschah am hellichten Tag (1958). Al een tijdje op Netflix, maar niet te versmaden voor wie zin heeft in een nagelbijter.

Nymphomaniac

Een jonge vrouw, Joe, is op straat voor dood achtergelaten en wordt gevonden door de tikje wereldvreemde Seligman. Ze begint hem in zijn woninkje haar levensverhaal te vertellen. Het is een aaneenschakeling van seksuele aberraties, die door regisseur Von Trier zonder terughoudendheid in beeld worden gebracht. De seks wordt afgewisseld met gevatte verhandelingen over vliegvissen, nagels knippen, muziek en bomen. De raamvertelling is wat looiig, maar in de zeer diverse hoofdstukken toont Von Trier zijn ongebreidelde meesterschap. De film bestaat uit twee delen, die allebei op Netflix te zien zijn.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.