VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere 127 Hours van Danny Boyle en de Amerikaanse indiefilms Barry en Blue Jay.

127 Hours

Bergbeklimmer Aron Ralston (James Franco) komt tijdens een van zijn solotochten vast te zitten in een rotsspleet, en zal daar uiteindelijk 127 uur vastzitten voordat hij zichzelf, op een opmerkelijke wijze, bevrijdt. Een waargebeurd verhaal, waarover Ralston zelf in 2004 een boek schreef met de toepasselijke titel Between a Rock and a Hard Place. Regisseur Danny Boyle maakte er een spannende thriller van, hij bleef heel dicht bij het oorspronkelijke verhaal, en legde een lichte nadruk op de emotionele lading. Franco overtuigt als de avonturier met het overmatige zelfvertrouwen.

Barry

New York, 1981. De jonge Barack Obama (fraai vertolkt door Australiër Devon Terrell) begint als student aan Colombia University langzaam uit te vogelen wie hij is, en vooral wie hij wil zijn. Want een simpel antwoord op die vragen bestaat er voor de in Hawaii geboren en in Indonesië opgegroeide zoon van een Keniaanse vader en een Amerikaanse moeder dan nog niet. Regisseur Vikram Gandhi schetst met weinig middelen een intelligent, bedachtzaam en vrijwel plotloos portret, dat opvallend genoeg ook de moeite waard was geweest als het niet specifiek over de toekomstige president van Amerika zou gaan.

Blue Jay

Twintig jaar nadat hun relatie op de klippen liep treffen 'high school sweethearts' Jim (scenarist Mark Duplass) en Amanda (Sarah Paulson) elkaar in de supermarkt van hun geboortedorp. De hereniging is aanvankelijk ongemakkelijk — 'Ik heb mijn tanden nog niet gepoetst', zegt Jim — maar ronddwalend à la Jesse en Céline in Richard Linklaters Before-trilogie veranderen ze langzaam maar zeker weer in hun jongere zelf. Zo gelukkig (en naïef) als ze ooit waren zijn ze echter allang niet meer. Een simpel, humoristisch en bitterzoet liefdesdrama, geschoten in zwartwit.

Dumbo

In oorlogsjaar 1941, het jaar van Pearl Harbor, kwam misschien wel de leukste Disney-tekenfilm ooit uit: Dumbo. Het prachtige verhaal van het kleine olifantje met de te grote oren die daarom door iedereen gepest wordt, zijn moeder kwijt raakt en uiteindelijk, dankzij Timothy de Muis, furore maakt als Vliegende Olifant. Let vooral op de prachtige parade van de olifanten en geniet van de muziek van Frank Churchill ('Baby Mine') & Oliver Wallace.

The Pink Panther

Levendige komedie introduceert het personage Jacques Clouseau (Peter Sellers), de vriendelijke maar klunzige Parijse politie-inspecteur die overal waar hij komt de grootst mogelijke chaos veroorzaakt. Hij zit achter de mysterieuze dief aan die een onschatbare edelsteen, de 'roze panter' heeft gestolen. Vooral memorabel vanwege het inmiddels overbekende muzikale thema van Henry Mancini en natuurlijk de schitterende, geanimeerde openingstitels waarin een roze panter tussen de letters doorspringt. Malle misverstanden, charmante slechteriken, mooie vrouwen en exotische Europese locaties keerden steevast terug in de vele vervolgen.

Meer filmtips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.