Denemarken/​Duitsland/​België/​Verenigd Koninkrijk/​Frankrijk 2013. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Uma Thurman en Christian Slater.

VPRO Cinema

Nymphomaniac bestaat uit 2 delen. Tijdens de aftiteling van deel 1 zijn al beelden te zien van het nóg explicietere tweede deel.

Nymphomaniac: Vol. I (117 min.)
Nadat de tikje wereldvreemde Seligman (Skarsgård) haar voor dood op straat heeft gevonden, begint Joe (Gainsbourg) hem in zijn woninkje haar levensverhaal te vertellen. Het is een aaneenschakeling van seksuele aberraties, die door Von Trier zonder terughoudendheid in beeld worden gebracht. De seks wordt afgewisseld met gevatte verhandelingen over vliegvissen, nagels knippen, muziek en bomen. De raamvertelling is wat looiig, maar in de zeer diverse hoofdstukken toont Von Trier zijn ongebreidelde meesterschap.

Nymphomaniac: Vol. II (123 min.)
Nadat de zonderling Seligman (Skarsgård) haar voor dood op straat heeft gevonden, begint Joe (Gainsbourg) hem in zijn woninkje haar levensverhaal te vertellen. In het eerste deel vertelde ze hoe ze zich ontpopte als nymfomane, in dit tweede deel vervolgt ze haar verhaal. Net als in het eerste deel worden haar seksuele escapades behoorlijk expliciet in beeld gebracht. En ook in dit tweede deel worden verschillende episodes doorspekt met filosofische bespiegelingen. In Deense bioscopen werden de twee delen achter elkaar vertoond, met halverwege gelukkig een kwartiertje pauze.

credits

Regie:
Lars von Trier
Cast:
Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Uma Thurman, Christian Slater, Stacy Martin, Sophie Kennedy Clark, Connie Nielsen
Scenario:
Lars von Trier
Productie:
Louise Vesth
Camera:
Manuel Alberto Claro
Montage:
Morten Højbjerg, Molly Marlene Stensgaard
Kijkwijzer:
JKHE
Jaar:
2013
Alt. titels:
Nymphomaniac: Vol. I, Nymphomaniac: Vol. II
Genres:
Drama, Erotiek
Landen:
Denemarken, Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk