Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Japanse avonturenfilm en Sandra Bullock en George Clooney in de ruimte.

A Man for All Seasons

De Britse koning Hendrik VIII liet zich tegen de wil van de Paus scheiden van Catherina van Aragon om het aan te leggen met Anna Boleyn. Dat schoot in het verkeerde keelgat van zijn zeer katholieke adviseur, filosoof, schrijver (Utopia) en staatsman Thomas More. De resulterende confrontatie is het uitgangspunt van een succesvol toneelstuk van Robert Bolt, dat werd vertaald naar deze speelfilm. Dankzij de indrukwekkende cast, de prima regie en de sterke vertolking van Paul Scofield als More nog steeds boeiend. Oscars voor de film, de regie, voor Scofield en voor het script.

Castle in the Sky

Internationaal is Hayao Miyazaki ('de Japanse Walt Disney') vooral bekend van dromerige sprookjes met ondoorgrondelijke plots, zoals Spirited Away en Howl's Moving Castle, maar dit oudere avonturenverhaal is relatief makkelijk te volgen. Het luchtkasteel uit de titel staat op het zwevende eiland Laputa, een verzinsel uit Jonathan Swifts Gullivers Reizen, waar nu naar wordt gezocht door een jongen en een meisje met een magische zweefsteen. Gezinsvriendelijk spektakel, betoverende beelden en prachtig vormgegeven sf-verzinsels.

Gravity

Nadat hun ruimtestation wordt gesloopt door rondzwevend puin, raken twee astronauten op drift in de ruimte. Veel meer behelst het verhaal van Gravity niet, maar de combinatie van ingetogen drama, realistische actie en een adembenemend groots decor werkt uitstekend. Zoals eerder in Children of Men en Y tu mamá también legt Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón de gebeurtenissen vast in lange, wervelende shots, die de chaos en intensiteit versterken. Tussen de virtuoze CGI-effecten wordt de menselijke factor gewaarborgd door de prima acteurs. Zeven Oscars, onder andere voor regisseur Cuarón en voor cameraman Emmanuel Lubezki.

The Intern

Jules (Anne Hathaway) is de succesvolle oprichtster van een hippe kleding-webwinkel. De winkel loopt goed, zelfs een beetje te goed, want ze is helemaal vergeten dat ze heeft toegestemd om bejaarde stagiaires aan te nemen. Een ervan wordt, tegen haar zin, aan haar gekoppeld als persoonlijk assistent. Gelukkig is deze zeventigjarige Benjamin (Robert De Niro) - die ontdekte dat het bestaan achter de geraniums niets voor hem was - een toonbeeld van tact en mensenkennis. Een mentor voor het hele bedrijf, die bovenal rust brengt in Jules’ leven, werk én privé. Aardige feelgood-film van genre-specialist Meyers (What Women Want, It's Complicated), al huilt Jules iets te vaak en is Benjamin iets te perfect.

Sergio

Boeiend portret van het leven en werk van de idealistische hoofdvertegenwoordiger van de VN-missie in Irak Sergio Vieira de Mello (55), die op 19 augustus 2003 om het leven kwam bij de zware bomaanslag op het hoofdkwartier in Bagdad. Interessant waar interviews en archiefbeelden duidelijk maken hoe de VN een doelwit werd voor moslimextremisten. Bloedstollend waar slachtoffers en reddingswerkers vertellen over De Mello’s laatste uren onder de puinhopen van het hoofdkwartier.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.