Uncut Gems, de nieuwe film van de gebroeders Safdie, is net een sneeuwbal die van een berg afrolt, waarbij de ellende voor hoofdpersonage Howard alleen maar groter en groter wordt.

Toen Josh Safdie (1984) nog op de lagere school zat kreeg hij eens een tekenopdracht, waarbij hij mocht tekenen wat ie wilde. Wat hij niet wist, was dat die tekening zou bepalen of hij wel of niet in een speciale kunstklas terecht zou komen. Josh – geboren en getogen in New York – besloot Central Park te tekenen. Alsof hij er van bovenaf op neerkeek. Toen hij de vijver, rotsen en paadjes getekend had begon hij details toe te voegen. Eindeloos veel details. Nooit zou hij de reactie van de juf vergeten. ‘Ik werd helemaal onrustig van je tekening,’ zei ze. ‘Waarom voegde je zo veel details toe?’ Josh antwoordde: ‘Omdat er zoveel gebeurt in de wereld.’ En hij werd toegelaten tot de speciale klas.

Josh maakt inmiddels films, samen met zijn jongere broer Benny (1986), en als iets een goede samenvatting is van hun films, dan is het wel dat ze vol details zitten en dat er heel veel in gebeurt. Dat geldt voor het misdaaddrama Good Time, waarmee de broers in 2017 wereldwijd doorbraken, en in het kwadraat voor hun nieuwe film Uncut Gems, die vanaf 31 januari op Netflix te zien is.

Bennie Safdie, hoofdrolspeler Adam Sandler en Josh Safdie

Uncut Gems is net een sneeuwbal die van een berg afrolt en steeds groter wordt. De film vertelt het verhaal van juwelier Howard Ratner, die via via een ongeslepen opaal (de ‘uncut gem’ uit de titel) uit Ethiopië heeft gehaald. Die opaal moet hem rijk maken. En schulden afbetalen, want Howard heeft een gokprobleem. Hij gokt op sportwedstrijden. En gezien het grote aantal schuldeisers dat hem in de film op de huid zit, verliest hij vaker dan hij wint. Maar Howard is het type dat zaken oplost door nieuwe problemen te creëren. Hij vlucht voortdurend naar voren, en houdt op een gegeven moment zoveel bordjes in de lucht, dat er wel eentje moet vallen. Wat ook grandioos zal gebeuren.

Voor de opgefokte Howard, die niet praat maar schreeuwt en geen zin kan zeggen zonder te vloeken, vonden de Safdies de ideale vertolker… Adam Sandler, de – vooral in Amerika – razend populaire komiek en ster uit films als Big Daddy en Little Nicky. Sandler, die schreeuwt in al zijn rollen en zich steevast gedraagt als verwende puber, irriteert meestal mateloos, maar in Uncut Gems weet hij met zijn tomeloze energie en kinderlijke optimisme juist te ontroeren. En speelt hij de beste rol uit zijn leven.

Uncut Gems is vanaf 31 januari te zien op Netflix

Meer tips voor Netflix

Meer over Uncut Gems en de gebroeders Safdie