Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Frans misdaaddrama en een grimmige ‘anti-Intouchables’.

Diamant noir

Parijzenaar Pier (mooi louche én gevoelig gespeeld door Niels Schneider) is een klusser en inbreker, die onder de hoede is genomen door een oudere crimineel. Na het overlijden van zijn vader, een zwerver met wie hij alle contact was verloren, ontmoet Pier op de begrafenis een hautaine oom die diamanthandelaar is in Antwerpen. Hij besluit een plan te smeden om de man te beroven. Dit bescheiden misdaaddrama is even kalm als trefzeker verteld, met intrigerende personages en een nauwkeurig uitgewerkte setting. Debuterend regisseur Harari toont zich stilistisch (camera, montage, muziek) een liefhebber van de betere jarenzeventigcinema.

Elle l'adore

Muriel werkt in een schoonheidssalon, ze is gescheiden, moeder van twee kinderen. En ze is de grootste fan van zanger Vincent Lacroix: ze gaat zo vaak mogelijk naar zijn concerten, behangt haar muur met zijn foto's en schrijft hem regelmatig brieven. Wanneer een ruzie tussen Vincent en zijn vriendin op een avond uit de hand loopt, vraagt hij Muriel om hem uit de brand te helpen. Muriel doet dat graag, zegt ze. Boeiende en amusante misdaadfilm, vanwege het slimme, goed gedoseerde script, het prima spel van Comédie-Française-acteur Laurent Lafitte (Elle), maar vooral vanwege Sandrine Kiberlain, die een fascinerende Muriel neerzet. Ze kreeg er een César-nominatie voor.

Quien a hierro mata

Sfeervolle Spaanse thriller over een drugsbaron op leeftijd die na jaren gevangenschap zijn laatste dagen grotendeels verlamd moet doorbrengen in een verzorgingstehuis. Hij wordt toevertrouwd aan een (ogenschijnlijk) sympathieke verpleger die er een eigen agenda op na blijkt te houden. In deze grimmige ‘anti-Intouchables’ draait het voortdurend om de vraag hoe ver je mag gaan om het verleden te wreken, zeker als ‘de duivel’ tegenwoordig niet meer dan een kreupel opaatje lijkt te zijn. Sterk spel van de hoofdrolspelers, strakke spanningsopbouw en bijzonder compromisloos. Vooral het laatste shot blijft na afloop nog wel even nadreunen.

Salt

In een verhoorkamer bij de CIA ondervraagt topagente Evelyn Salt (Angelina Jolie) een Russische overloper. Die vertelt dat bij de CIA een verrader werkt, ene Evelyn Salt. De daaropvolgende klopjacht op - de al dan niet onschuldige - Salt wordt met veel flair en schwung in beeld gebracht. De achtervolgingen op drukke snelwegen, sprongen van ongelijkvloerse snelwegkruisingen en acrobatische kogelballetten verhullen de nodige plotgaten. Vlot amusement, waarin Jolie een wel heel stoere actieheldin neerzet. Liev Schreiber en Chiwetel Ejiofor doen het goed als haar twijfelende collega's.

Yes Man

Bankbediende Carl (Jim Carrey) staat na een stukgelopen relatie niet erg positief in het leven. Hij heeft nooit ergens zin in, gaat nooit naar feestjes, vergeet te leven. Maar dan neemt een oude vriend hem mee naar een zaal waar Terrence Bundley (Terence Stamp) predikt, een goeroe die vindt dat mensen wat vaker 'Ja' moeten zeggen. Bij Carl werkt zijn filosofie té goed, die zegt voortaan echt overal ja op. Hoewel Carrey (Liar, Liar) zichzelf nogal herhaalt, biedt Yes Man toch voldoende vrolijke momenten, zeker voor zijn fans.

Extra tip: korte film van David Lynch

In de app VPRO Koos tipte we woensdag al David Lynch' korte film What Did Jack Do?, die door Netflix ter ere van de 74ste verjaardag van de excentrieke regisseur/kunstenaar online werd gezet. Lynch speelt in de surrealistische short een detective die een pratend capucijneraapje van moord verdenkt en ondervraagt.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.