Zoals iedere week tippen we de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een klassieke Amerikaanse komedie en één van de beste Nederlandse (debuut)films aller tijden.

Animal House

In dit zeer succesvolle prototype van platte jongenskomedies als American Pie en The Hangover krijgen twee eerstejaarsstudentjes geen toegang tot respectabele verenigingen, waarop ze maar lid worden van de onaangepaste Delta's. Dat is schrikken: de club wordt bevolkt door de zwartste schapen van de campus, die overal lak aan hebben. Vooral gedenkwaardig is John Belushi als anarchistische, zwaar whisky drinkende zevendejaars. Twee jaar later maakte hij met John Landis de klassieker The Blues Brothers, kort daarop overleed hij op 33-jarige leeftijd aan een drugsoverdosis.

The Cabin in the Woods

Geheel volgens de clichés van het genre gaat een vijftal studenten naar een verlaten hutje in het bos om afgeslacht te worden. Maar daarna gaat deze inventieve, vaak hilarische film een geheel eigen kant op. Postmoderne horrorpastiche (of is het een ode?) uit de koker van Joss Whedon, de man van de cultseries Buffy the Vampire Slayer en Firefly. Doorgeschoven naar collega/vriend Goddard, omdat Whedon zelf druk bezig was met de regie van de big-budget comicfilm The Avengers. Whedon en Goddard schreven het script samen, in een hotelkamer, in drie dagen.

Langer licht

Boksschoolhouder Lucien (sterke rol van Raymond Thiry, die bekendheid verwierf als Van Rossum uit Villa Achterwerk) is een praatjesmaker. Maar ook een man die lijdt onder een persoonlijke tragedie. Tijdens de bokslessen praat hij voortdurend tegen zijn leerlingen. Dat ze moeten knokken, elkaar moeten respecteren, en dat hij echt van ze houdt. Tegen zijn zoon Mitchel (Carter), met wie hij een tweemanshuishouden runt, kan hij geen woord uitbrengen. Als hun ruzie losbarst, doolt Lucien dagen rond in een verlaten boksschool. Magnifiek bioscoopdebuut van David Lammers  bewijst maar weer eens dat beelden minstens zo veelzeggend kunnen zijn als dialogen.

Pijnstillers

Zevende bewerking van een jeugdboek van Carry Slee gaat over de muzikaal begaafde Casper (Gijs Blom) die ervan droomt componist te worden. Voorlopig heeft hij nogal wat obstakels in zijn leven: zijn moeder (Birgit Schuurman) is ernstig ziek, zijn vader kent hij niet, en zie maar eens toegelaten te worden tot een goede muziekopleiding. Sympathiek jeugddrama met mooie momenten tussen Blom, Schuurman en Raymond Thiry, kundig geregisseerd door Tessa Schram. Geproduceerd door ouders en kenners van het genre Dave Schram en Maria Peters (Kruimeltje, Pietje Bell).

Wolf Warrior 2

Supervechtersbaas Leng Feng (regisseur en martial arts-ster Wu) beveiligt in een Afrikaans land vrachtschepen tegen piraterij. Dan breekt de hel los: het land wordt geteisterd door een Ebola-achtig virus én een burgeroorlog. Feng moet al snel - in z'n eentje, ongewapend - enkele tientallen landgenoten en de Afrikaanse moeder van z'n petekind uit de klauwen van bloeddorstige rebellen en Europese huurlingen redden. 'China is de nieuwe wereldmacht', is nadrukkelijk de boodschap van deze uiterst nationalistische, uiterst lucratieve blockbuster. Subtiel is de film dus bepaald niet, maar de actiescènes zijn fantastisch.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.