VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een Baskische prijswinnaar en een van de beste Nederlandse debuutfilms van de afgelopen jaren.

Black Hawk Down

In oktober 1993 gaat een Amerikaanse militaire actie in Somalië vreselijk mis. Het plan is een inval te plegen bij een plaatselijke warlord die humanitaire hulpverlening door de VN dwarsboomt. Een ogenschijnlijk simpele klus en de soldaten verwachten een paar uur later weer thuis op de basis te zijn. De actie ontaardt echter in een regelrecht drama wanneer twee Black Hawk helikopters worden neergehaald. Visueel indrukwekkend, down and dirty oorlogsdrama vanaf de grond, dat zozeer inzoomt op deze specifieke missie dat een politieke context ontbreekt. Het bloedige incident was voor de Verenigde Staten aanleiding zich prompt uit het land terug te trekken.

The Butler

'Ik heb The Butler gezien, en ik heb erbij gehuild.' Aldus voormalig president Obama in een interview. Begrijpelijk dat hij onder de indruk was: The Butler schetst een beeld van de Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd, beginnend in de jaren vijftig en culminerend in de verkiezing van… Barack Obama. Getuige van dit alles is Cecil Gaines (Whitaker), die in 1957 wordt aangenomen als butler in het Witte Huis, en daar uiteindelijk zeven presidenten ziet komen en gaan. Nogal bombastische maar ook aangrijpende geschiedenisles van de maker van Oscarwinnaar Precious.

The Giant

De Baskische boerenzoon Martin wordt van zijn familie gescheiden als hij het leger in moet. Als hij in 1843 verlamd terugkeert blijkt zijn achtergebleven jongere broer Joaquin een ernstige groeistoornis te hebben, waardoor hij in korte tijd is uitgegroeid tot ‘de grootste man op aarde’. Werken op de boerderij is geen optie meer voor de broers, waarna ze besluiten als circusact door Europa rond te trekken. Een barre en ontnuchterende zoektocht naar menselijke waardigheid en respect, gebaseerd op het levensverhaal van ‘de reus uit Altzo’. Winnaar van maar liefst tien Goya Awards.

De Heineken ontvoering

Overtuigend misdaaddrama over de geruchtmakende ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur in 1983. Eigenschappen van zware jongen Willem Holleeder en kruimelcrimineel Martin Erkamps werden bij elkaar gebracht in de fictieve ontvoerder Rem Hubrechts. Dramatisch is Rem een meesterzet, de ingreep levert op alle mogelijke niveaus extra spanning op. Rutger Hauer als Freddy Heineken is fantastisch in zijn eerste Nederlandse hoofdrol in jaren, maar de grote verrassing van de film is de negentienjarige Reinout Scholten van Aschat (zoon van Gijs) als Rem.

Bekijk hier een interview met regisseur Maarten Treurniet over de film

De wederopstanding van een klootzak

Indrukwekkend speelfilmdebuut van striptekenaar Guido van Driel, gebaseerd op zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum. De klootzak uit de titel is gangster Ronnie (een ijzersterke Yorick van Wageningen), die na een moordaanslag terugkeert als ander mens. Tot ongenoegen van zijn oud-collega's én slachtoffers. De zoektocht naar zijn belager brengt Ronnie in Dokkum, waar hij het pad kruist van asielzoeker Eduardo. Wonderlijke mix van misdaad en maatschappijkritiek werkt prima, mede dankzij het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Video-interview: Guido van Driel over De wederopstanding van een klootzak

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.