VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een van de beste komedies aller tijden en een historische gangsterfilm van Michael Mann.

Alles is familie

Vijf jaar na Alles is liefde presenteren scenariste Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen 'het vileine zusje' van die alleszins geslaagde, kaskrakende romantische komedie, waarin plaats is ingeruimd voor een belangrijk deel van de oude sterrencast. In andere rollen. Van Houten speelt ditmaal een ogenschijnlijk geslaagde therapeute met een kinderwens. Als haar succesvolle echtgenoot (Thijs Römer) onvruchtbaar blijkt, moet diens lapzwanserige broer (Benja Bruijning) maar voor zaad zorgen, in een fijne film over moderne ongemakken, bloedbanden, kinderen en liefde die zich niet laat beteugelen.

Legend

Stijlvol portret van Ronnie en Reggie Kray, tweelingbroers van simpele komaf die in de jaren '50 en '60 vanuit arbeiderswijk East End met ijzeren vuist over de Londense onderwereld regeerden. Beroemdheden waren het, wiens levens hevig verwikkeld waren met de Britse elite, al staat heden ten dage vooral de bizarre en knullige manier waarop hun koninkrijk ten einde kwam in de geheugens gegrift. Acteur Hardy imponeert in een dubbele hoofdrol, al schuurt hij met name als homoseksuele psychopaat Ronnie langs de randen van de klucht.

Monty Python and the Holy Grail

In hun eerste speelfilm bewerkten de leden van het Monty Python-team de Arthur-legende met bijzonder weinig eerbied voor het bronmateriaal. Veel locaties werden steeds opnieuw gebruikt omdat de Schotse overheid toestemming om in kastelen te filmen op het laatste nippertje terugtrok. De film zou niet bijdragen aan het imago van Schotland, vonden humorloze ambtenaren. Aaneenschakeling van legendarische scènes, dialogen (It's just a flesh wound) en personages (The Knights who say Ni). Mede-regisseur Terry Jones ontpopte zich later tot een soort van autoriteit op het gebied van Middeleeuwse geschiedenis.

Public Enemies

John Dillinger was bankovervaller. Regisseur Michael Mann (Heat), gespecialiseerd in ernstige films over mannen aan beide kanten van de wet, presenteert dit historische feit als een gegeven. Niet als een startpunt voor misdaadglamour of gegraaf in de psyche van de Amerikaanse crimineel die begin jaren dertig een zekere volkspopulariteit verwierf. Johnny Depp, in een uitstekende rol, speelt Dillinger als een man met lol in zijn werk en geslepen mensenkennis. Christian Bale biedt prima tegenwicht als de grimmige FBI-man die de misdaad in Chicago probeert te bestrijden.

The Tribunal

Rechtbankthriller speelt zich af rond het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar een juriste (Kerry Fox) een zaak opbouwt tegen een Servische voormalige commandant, verdacht van 'etnische zuiveringen'. Haar doel is simpel: gerechtigheid. Maar in de praktijk is het allesbehalve simpel. Fox heeft een mooie rol als de aanklaagster die zich in de zaak vastbijt maar ook eigen sores heeft. Anamaria Marinca, die eerder opviel in 4 Months, 3 Weeks & 2 Days, is goed als een even koppige als kwetsbare getuige. Internationale coproductie brengt een zwaar thema ingetogen in beeld.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.