Zoals iedere week tippen we de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een prachtige documentaire over Amy Winehouse, een Nederlandse film-in-een-film, een snoeiharde actiefilm met Ryan Gosling en een komisch meesterwerk van Alexander Payne.

Amy

'They tried to make me go to rehab, but I said, "No, no, no!"' In de context van haar leven, zoals gepresenteerd in de documentaire Amy, worden de songteksten van soulzangeres Amy Winehouse (1983-2011) nog schrijnender dan ze vaak al waren zonder veel achtergrondkennis. Regisseur Asif Kapadia (die eerde al de fraaie documentaire Senna maakte) schetst Winehouse' opkomst en ondergang aan de hand van archiefbeelden, homevideo's en interviews met intimi, met een even meeslepend als ontluisterend resultaat.

Het echte leven

Ramsey Nasr levert secuur spel als een regisseur die zichzelf regisseert naast zijn eigen vriendin (glorieus debuut van Sallie Harmsen) in een driehoeksverhaal over de vraag of liefde is voorbestemd. Filmmaker Robert Jan Westdijk bewees met deze intelligent gelaagde - naar verluidt deels autobiografische - film-in-een-film dat hij na de kunststukjes Phileine zegt sorry (2003) en Zusje (1995) behoort tot de topcineasten van Nederland. Het echte leven bruist van de energie en subtiliteit, zonder te vervelen met gekunstelde vergezichten. Het best te genieten zonder tussentijds ontleden.

Kill List

In Kill List mixt regisseur Ben Wheatley horror, thriller en drama met misselijkmakend geweld en een vleugje komedie tot een resultaat dat alleen maar Brits kan zijn. De gruwelijke lotgevallen van een huurmoordenaar beginnen als uitstekend geacteerd 'kitchen sink drama' en eindigen in een beklemmende koortsdroom. Wheatley speelt via de montage met de relatie tussen beeld en geluid en creëert zo een compleet eigen stijl. Het geeft de film een plezierige asynchroniteit, waardoor je nooit weet wat er gaat komen. Wheatley zou hierna een groter publiek viden met films als High Rise en Free Fire.

Nebraska

Acteur Bruce Dern (77) speelt, na een leven van bijrollen in goede en hoofdrollen in slechte films, eindelijk de rol van zijn leven in het melancholieke, in zwart-wit geschoten Nebraska. Hij is de geestelijk vermoeide en verwarde Woody Grant, die per se naar Lincoln, Nebraska wil om daar de miljoen dollar op te halen die hem in een neploterij beloofd is. Omdat Woody niet te stoppen is, besluit zoon David (mooi ingehouden gespeeld door Will Forte, van de komische tv-serie Saturday Night Live) hem te vergezellen. Van de zes Oscarnominaties werd er helaas niet een toegekend.

Lees hier een interview met hoofdrolspeler Bruce Dern

Only God Forgives

Extreem bloederige wraakfilm over Amerikaanse boksschoolhouder annex drugsdealer (Ryan Gosling), die moord op zijn broer moet wreken van zijn dominante moeder (Kristen Scott Thomas) en zo tegenover Thaise politie-inspecteur (=God!) komt te staan. Deel drie in trilogie over zwijgzame, mythische wrekers (na One Eye in Valhalla Rising en 'Driver' in Drive) moet het vooral van sfeer en stijl hebben, maar slaat na de zoveelste bloederige actie beetje dood (no pun intended). Ondanks te veel slow motion en koele blikken van Gosling alleen al de moeite waard om Scott Thomas' heerlijke mother from hell.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.