Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een prijswinnende misdaadfilm uit Taiwan en een energieke avonturenfilm van Steven Spielberg.

A Sun

‘Pluk de dag, trek je plan!’ Dat is het daadkrachtige motto van rijschoolinstructeur Mr. Chen. Hij is dan ook diep teleurgesteld wanneer zijn jongste zoon A-Ho in de gevangenis belandt na een gewelddadig incident. Hij vertelt voortaan dat hij maar één zoon heeft, studiebol A-Hao. Ondertussen probeert zijn vrouw het gezin nog een beetje bij elkaar te houden. Beeldschoon gefotografeerd, ijzersterk geacteerd, tikje traag maar uiteindelijk fascinerend drama over thema’s als verwachtingen, familiebanden en vergiffenis. Op Aziatische festivals veelvuldig bekroond.

Porco Rosso

De Japanse animator Hayao Miyazaki (1941) heeft de wereld verblijd met zinsbegoochelende kunststukken als Princess Mononoke, Spirited Away en Howl's Moving Castle. Miyazaki's vroegere werk Porco Rosso is ietwat meer geworteld in de werkelijkheid, met de Adriatische zee en het opkomende fascisme als decor. De titelheld is een freelance premiejager die met zijn felrode vliegtuig jacht maakt op luchtpiraten. Zijn makke: een varkensgezicht. Jonge kijkers worden bediend met acrobatische luchtacties, maar met de talloze historische, culturele en cinematografische verwijzingen is Porco Rosso bovenal een volwassen voorstelling.

Ready Player One

In een grauwe nabije toekomst is iedereen verslaafd aan The Oasis, een virtual-reality-wereld met onbegrensde mogelijkheden. De ontwerper heeft er drie sleutels in verstopt, zo blijkt na zijn dood. Wie ze vindt, erft zijn vermogen en de macht over The Oasis. Energieke mix van live-action en animatie, naar de fanboyroman van Ernest Cline, moet het niet hebben van diepgang, maar zit tjokvol originele vondsten en leuke grappen. Regisseur Spielberg is visueel in topvorm. Grondige kennis van games en popcultuur is niet vereist, maar helpt wel.

Horse Girl

Jonge dertiger Sarah (Alison Brie) is de connectie met de wereld om haar heen verloren. Ze kampt met familietrauma’s, heeft weinig vrienden en leeft alleen op van een pulpy fantasyserie. En dan begint ze ook nog de grip op de realiteit te verliezen. Wat begint als een verstild portret van een eenzame ziel, ontpopt zich zo langzaam tot een dwaaltocht door de krochten van de psyche. De film slaat in de derde akte te ver door in dweperig surrealisme, maar Brie maakt veel goed met haar compromisloze hoofdrol. 

Lees ook: Alison Brie baseerde Horse Girl op haar eigen familieverleden

Terug van weggeweest: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Dit ontroerende liefdesverhaal stond al eerder op Netflix, maar werd in september 2018 verwijderd. Niet geheel toevallig heeft Netflix de film op Valentijnsdag weer toegevoegd.

Wanneer Joel (Jim Carrey) merkt dat zijn ex-geliefde Clementine (Kate Winslet) haar herinneringen aan hun tijd samen heeft laten wissen, besluit hij hetzelfde te doen. Te laat realiseert hij zich dat hij natuurlijk niet van zijn mooie herinneringen af wil. Die probeert hij in de diepste krochten van zijn geheugen te verstoppen. Regisseur Michel Gondry (Human Nature) is een slimme verteller die iets prachtigs maakte van het warmbloedige script van Charlie Kaufman (Adaptation). Jim Carrey laat andermaal zien dat hij ook buiten komedies uitstekend op z'n gemak is.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.