Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een fascinerend Roemeens drama en een misdaadklassieker van Sergio Leone.

Along Came a Spider

Een senatorsdochter wordt op school gekidnapt en de ontvoerder neemt contact op met psycholoog bij de politie Alex Cross (Morgan Freeman). Die stort zich op de zaak, die almaar complexer wordt en uiteindelijk via een fraaie verrassing wordt opgelost. De immer stoïcijnse Freeman kroop eerder met meer overtuigingskracht in de huid van hetzelfde personage in Kiss the Girls, eveneens een verfilming van een boek van thrillerschrijver James Patterson. Dat verhaal komt overigens chronologisch na Along Came a Spider. Het slot van de film werd na forse kritiek van een testpubliek opnieuw opgenomen.

De club van lelijke kinderen

In de toekomst draagt iedereen grijs en worden lelijke kinderen afgevoerd naar een ‘opfriskamp’. Paul (Sem Hulsmann), met flaporen, weet te ontsnappen en komt met twee vrienden in verzet tegen het koude bewind. Regisseur Jonathan Elbers bewerkte eerder het boek van Koos Meinderts uit 1987 tot zijn eindexamenproject voor de Filmacademie. Deze dystopische jeugdfilm heeft een enthousiaste cast: Roeland Fernhout is leuk als de glimlachende president die een rigide politiek voert. Liefdevol gemaakte film over discriminatie en burgerlijke ongehoorzaamheid met goed gekozen locaties.

The Father Who Moves Mountains (Tata muta muntii)

Voormalig inlichtingenofficier Mircea liet zijn gezin jaren geleden in de steek voor een andere vrouw, die inmiddels hoogzwanger is. Een telefoontje zet zijn leven op z’n kop: de volwassen zoon uit zijn eerdere huwelijk is in het Bucegigebergte in Roemenië verdwaald geraakt en wordt vermist. Lijdzaam kijkt hij toe hoe de reddingsdiensten hem dag na dag niet weten te vinden, waarna hij het heft in eigen handen neemt. Fascinerend portret van een autoritaire man die verteerd wordt door onmacht en berouw. Sterke hoofdrol van Adrian Titieni (Bacalaureat), maar de ware ster van de film is het fantastische camerawerk van Tudor Vladimir Panduru (eveneens Bacalaureat), dat de mens in al zijn nietigheid toont.

Once Upon a Time in America

Een halve eeuw omspant deze epische misdaadfilm, regisseur Sergio Leones laatste, waarvoor hij bijna vier uur celluloid nodig had. Het lijkt een lange zit, maar eenmaal begonnen blijf je kijken. Het behendige camerawerk van Tonino Delli Colli (Once Upon a Time in the West), de innemende muziekscore van Ennio Morricone, de subtiele tijdswisselingen en het excellente acteren maken dit tot meeslepende kwaliteitscinema. Het verhaal draait om Noodles (Robert De Niro) en Max (James Woods), twee onafscheidelijke criminelen in de Lower East Side van New York, en hun leven van diefstal, moord, schuld, verraad, eer en liefde.

Les roseaux sauvages

Het is 1962 en de Algerijnse oorlog lijkt ver weg op de provincieschool waar vier tieners opgroeien. Maar de oorlog komt dichterbij wanneer de broer van een van hen naar het front moet. Terwijl een communistische onderwijzeres hun politieke bewustzijn voedt hebben de jongeren ook allerlei persoonlijke zaken aan hun hoofd. Zo denkt François dat hij homoseksueel is, en verliefd op Serge. Maar Serge voelt iets voor Maïté, de dochter van de docente. Dit gevoelige drama van André Téchiné (Ma saison préférée, Les voleurs) werd onderscheiden met vier Césars.

Meer film- en serietips voor Netflix