Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een ijzersterke documentaire en een klassieke oorlogsfilm.

Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali

Bloedbroeders waren ze, bokslegende Muhammad Ali en burgerrechtenactivist Malcolm X. Maar dat veranderde toen laatstgenoemde zich in 1964 afkeerde van de Nation of Islam en Ali zich op zijn beurt van zijn vriend afkeerde, een jaar voordat Malcolm X werd vermoord. Deze fraaie documentaire onderzoekt hoe de twee elkaar ooit leerden kennen, hoe ze elkaar inspireerden en hoe ze, in de woorden van één van de geïnterviewden, 'gezamenlijk het beeld dat de wereld had van zwarte mannen veranderden’. Voor de kenners niets nieuws, maar voor de rest laat het een fascinerende kant zien van Muhammad Ali die tegenwoordig zelden aan bod komt.

Gervaise

Deze sombere smartlap naar de beroemde roman L'Assomoir van Émile Zola speelt zich af in een fraai vormgegeven achttiende-eeuws Parijs. Het titelpersonage is een manke wasvrouw die door haar feestvierende echtgenoot in de steek wordt gelaten. Ze hertrouwt met een sympathieke bouwvakker, die al snel van een dak valt, zijn baan verliest en aan de drank raakt. Hoop op een betere toekomst is er niet voor Gervaise en haar kinderen. De film won veel prijzen, met name voor de hoofdrol van Maria Schell, maar is uiteindelijk vooral een artistiek verantwoorde anti-drankreclame.

The Guns of Navarone

The Guns of Navarone is zonder twijfel een echte oorlogsfilm, maar dan wel eentje met ongekend briljante stille scènes. Allegaartje van specialisten krijgt bijkans hopeloze opdracht om de reusachtige nazi-kanonnen van het Griekse Navarone onschadelijk te maken. De mannen moeten onderlinge problemen terzijde schuiven om kans te hebben de vernuftige Duitsers te slim af te zijn. Gregory Peck speelt een mooie hoofdrol als koele kapitein en bergbeklimmer. Genomineerd voor zeven Oscars, waarvan het er één won (beste special effects).

That'll Be the Day

Zeer tot ongenoegen van zijn moeder stopt Jim (zanger/drummer David Essex) met studeren en trekt erop uit, op zoek naar zichzelf. Nadat hij enkele baantjes heeft gehad, ontmoet hij in een zomerkamp Mike (Beatles-drummer Ringo Starr), een andere zwerver. Deze brengt hem heel wat bij van het leven als vagebond. Jim probeert zijn frustraties om te zetten in muziek, maar eenvoudig is het niet om in de late jaren vijftig door te breken in dat besloten wereldje. Op de soundtrack horen we, naast de titelmelodie, nog een hele reeks andere hits uit die periode. Groot succes in eigen land, met een mooie hoofdrol van Essex. Een jaar later verscheen opvolger Stardust.

Vinterviken

In dit vermakelijke romantische drama volgen we Elizabeth en John John, twee Zweedse tieners die opgroeien in dezelfde stad, maar verder mijlenver van elkaar verwijderd zijn. Zij leeft in een luxe villawijk, hij in een achterstandsbuurt. De twee leren elkaar kennen op de toneelschool, waar de vonk direct overslaat. Maar hun verschillende levensstijlen maken de relatie niet altijd gemakkelijk. Deze tweede verfilming van het gelijknamige boek van Mats Wahl is een fris en herkenbaar liefdesverhaal. Het is bij vlagen nogal clichématig en ongeloofwaardig, maar de prima cast en de fijne soundtrack houden de boel overeind, waardoor Vinterviken vooral beklijft als modern liefdesdrama over een relatie die sociaaleconomische barrières doorbreekt.

Meer film- en serietips voor Netflix