Filmjournalist Gerhard Busch geef vijf aanvullende tips op de lijst met beste films van 2021, die enigszins ondersneeuwden in het enorme aanbod.

Complimenten voor alle stemmers op deze Film van het Jaar-verkiezing, want niet alleen hebben we een heel fraaie winnaar, we hebben ook een prachtige top 10. Met een terecht hoge klassering voor mijn eigen film van het jaar, Riders of Justice (op nummertje 5).

En als aangename verrassing maar liefst vier Nederlandse films bij de beste 15. Is het Nederlandse filmbeleid blijkbaar toch zo slecht nog niet.

Omdat ik begrijp – en toejuich – dat mensen de films uit de top 10 die ze nog niet gezien hebben zullen willen inhalen, wijs ik graag nog op een vijftal films die veel lager zijn geëindigd, maar volgens mij toch de moeite waard zijn.

The Lost Daughter (#81)

Is pas vanaf 31 december te zien, dus geen wonder dat dit fantastische regiedebuut van actrice Maggie Gyllenhaal de top 10 niet heeft gehaald. Over een ‘verdorven moeder’, die ooit man en kinderen verliet en voor zichzelf koos, en tijdens een werkvakantie op een Grieks eiland in een jonge moeder en kind zichzelf denkt te herkennen. Gebaseerd op de gelijknamige, beklemmende novelle van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. Te zien op Netflix.

Petite fille (#82)

Geen fictie maar documentaire, maar wat een verhaal. Over de zevenjarige Sasha, die door de Franse documentairemaker Sébastien Lifshitz een jaar lang met de camera gevolgd wordt, omdat Lifshitz benieuwd is hoe het leven eruitziet van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen. Spoiler: Sacha’s leven is bepaald niet eenvoudig, want zowel op school als op balletles blijven ze haar maar aanspreken als ‘petit bonhomme’. Te zien op MyLum.

Beginning (#126)

Voor de een is dit prijswinnende drama van de Georgische filmmaker Dea Kulumbegashvili misschien kil en te veel op afstand gefilmd, maar voor mij was het juist een indrukwekkende en verpletterende ervaring. Over Yana, de vrouw van de religieuze leider van een groepje Jehova’s Getuigen in Georgië. Zij wil weg bij haar man en weg uit de gemeenschap, maar al snel wordt haar duidelijk gemaakt dat ze als vrouw niets te willen heeft. Te zien op Picl.

Sweat (#156)

Actuele en urgente film uit Polen over de 30-jarige influencer en fitnessgoeroe Sylwia, die met haar tomeloze inzet en energie haar volgers tot grote hoogte weet op te zwepen. Sylwia staat altijd aan en blijft altijd lachen, want dat is wat haar volgers van haar verwachten. Maar die eeuwige glimlach verandert langzaam maar zeker in een pijnlijke grimas, wanneer Sylwia beseft dat ze ondanks haar honderdduizenden volgers niet één echte vriend heeft. Te zien op MyLum.

El perro que no calla (#157)

Alsof Ana Katz, maker van dit absurdistische Argentijnse drama, wist dat het coronavirus eraan kwam, want halverwege dit aanstekelijke coming-of-age drama over dertiger Sebastián, wordt na een meteorietinslag alle lucht boven een meter giftig. Waardoor arme mensen kruipend door het leven moeten, terwijl rijke mensen een dure helm op kunnen doen. Dit sympathieke, in zwart-wit geschoten drama won de VPRO Big Screen Award op IFFR 2021. Te huur op Amazon Prime

De beste films volgens het publiek

Meer over de vijf films