In de tragikomische film Fast & Feel Love probeert een Thaise jongen het te maken als ‘sportstapelaar’. De heerlijk speelse film is sinds kort te zien op Netflix.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Over de magie van de Fast and Furious-franchise kan niet genoeg geschreven worden. Wat ooit begon als een film over illegale autoraces, groeide in de loop der jaren uit tot een reeks extravagante actiespektakels, die in de kern steeds meer ging draaien om zaken als liefde, familie en vriendschap.

In de Thaise film Fast & Feel Love zijn er op het eerste gezicht weinig auto’s of spetterende actiescènes te bekennen. Toch zien we in de titel, vormgeving én filmposter meerdere verwijzingen naar de Fast and Furious-films. In het begin van de film ontmoeten we hoofdrolspeler Kao (Nat Kitcharit) tijdens een gesprek met zijn decaan over z’n toekomst. Kao is een zogenaamde ‘sportstapelaar’, iemand die absurd snel plastic bekers kan opstapelen. Een officiële sport is het niet, maar er valt best een aardige boterham in te verdienen zodra je wat wereldrecords verbreekt. De decaan is sceptisch, maar Kao laat zich nergens door tegenhouden. Dat merkt ook Jay (Urassaya Sperbund). Zij valt na hun ontmoeting direct voor zijn tomeloze ambitie, en gaat een vreemd soort relatie met hem aan: ze offert zichzelf volledig op, en zorgt ervoor dat hij alle handvatten krijgt aangeraakt om een succesvol ‘stapelaar’ te worden.

Nat Kitcharit als Kao

Toch is dat niet per se een gezonde basis voor een relatie, want na een aantal jaren groeien Kao en Jay steeds verder uit elkaar. Haar kinderwens speelt op, en Kao raakt geobsedeerd door een wedstrijd die ervoor kan zorgen dat hij de oversteek mag maken naar Amerika. Ambitie en liefde gaan in zijn toekomstdroom met geen mogelijkheid samen, en dus besluit Jay hem te verlaten. Het zorgt ervoor dat Kao voor het eerst in zijn leven voor zichzelf moet leren zorgen, nadat hij van zijn omgeving altijd alle tijd en ruimte kreeg (en nam) om zijn dromen na te jagen.

Fast & Feel Love is een heerlijk speelse film met veel meta-grapjes en inventieve vondsten, maar is in de kern vooral een tragikomisch verhaal over volwassenwording. Net als de Fast and Furious-films is dit een verhaal over buitenbeentjes die houvast vinden in extremen, maar uiteindelijk leren dat ze beter iets vaker kunnen omkijken naar hun naasten. Zoals Kao het zelf stelt in het begin van de film: ‘Als je ergens van houdt, brengt het je ergens.’ Het is een uitspraak die absoluut niet had misstaan in een Fast and Furious-film.

Fast & Feel Love is nu te zien op Netflix

Meer tips voor Netflix

Meer over Fast & Feel Love