'De erfgenaam' laat zien hoe in het acteerwerk van Daniel Day-Lewis zijn persoonlijke leven altijd een rol speelde. De documentaire wordt vertoond in het NPO 2-programma Close up.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Het is alweer even geleden dat acteur Daniel Day-Lewis zijn pensioen aankondigde. De Oscarwinnende Brit speelde zijn laatste rol in 2017, als de bazige kostuumontwerper Reynolds Woodcock in Phantom Thread. Sindsdien leeft Day-Lewis een teruggetrokken bestaan op het Ierse platteland met zijn vrouw, regisseur Rebecca Miller, en hun twee zoons.

De acteur was niet bepaald een Hollywoodster. Hij is dan wel de enige die drie keer de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in de wacht wist te slepen, maar de aandacht die daarbij kwam kijken was niets voor hem. Na het afronden van een film was het niet ongebruikelijk om jaren niets van de acteur te horen. Die pauzes nam hij om weer tot zichzelf te komen, wat gezien zijn acteermethodes ook niet zo gek is.

Daniel Day-Lewis in Phantom Thread

Day-Lewis ging namelijk altijd tot het uiterste. Een method actor die haast obsessief zijn rollen voorbereidde. Twee jaar lang bokstrainingen volgen voor zijn rol in The Boxer, een halfjaar in een bos leven voor The Last of the Mohicans, maanden doorbrengen in een rolstoel voor My Left Foot; het zijn slechts een aantal voorbeelden van hoe diep Day-Lewis zich onderdompelde in zijn personages.

In de Arte-documentaire Daniel Day-Lewis, L’héritier (Fr, 2021), nu te zien als aflevering van Close up,  is vooral aandacht voor Day-Lewis’ achtergrond en hoe zijn persoonlijke leven zijn werk beïnvloedde. Hoe bijvoorbeeld de dood van zijn afstandelijke vader, de Iers-Britse dichter Cecil Day-Lewis, van blijvende invloed op zijn carrière was. Of hoe hij zich met zijn werk kon afzetten tegen het deftige milieu uit zijn jeugd in Londen. Mede doordat de topacteur niet heel spraakzaam is over zijn privéleven blijft de man een mysterie. Maar De erfgenaam komt wel dichter bij de persoon Day-Lewis dan ooit tevoren.

Close up: Daniel Day-Lewis wordt woensdag 26 januari om 22:49 uur uitgezonden op NPO 2. Aansluitend is de documentaire te zien op NPO Start