Verenigd Koninkrijk/​Ierland 1989. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Ruth McCabe en Fiona Shaw.

VPRO Cinema

Een zwaar gehandicapt kind, vanwege een hersenbeschadiging tijdens de geboorte, strijdt tegen zijn aandoening en wordt een beroemd schrijver en schilder. Deze filmbewerking van Christy Brown`s autobiografie wordt gedragen door het nauwgezette, buitengewone spel van Day-Lewis, dat hem terecht een Oscar heeft opgeleverd. Hij weet de houterige regie en de slechte constructie van de film te overspelen. Goede ondersteunende rollen: McAnnally als Christy`s vader kreeg een British Academy Award en Fricker als zijn moeder kreeg een Oscar. Sheridan schreef het scenario (samen met Shane Connaughton) op basis van Browns autobiografie. De heerlijke filmmuziek werd gecomponeerd door Elmer Bernstein. Debuut van regisseur Sheridan. Het camerawerk is van Jack Conroy.

credits

Regie:
Jim Sheridan
Cast:
Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Ruth McCabe, Fiona Shaw, Eanna MacLiam, Hugh O'Conor, Cyril Cusack, Adrian Dunbar, Alison Whelan
Scenario:
Oscar. Sheridan, Jim Sheridan, Shane Connaughton
Productie:
Noel Pearson
Camera:
Jack Conroy
Muziek:
Elmer Bernstein
Montage:
J. Patrick Duffner
Jaar:
1989
Genres:
Drama, Biografie
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Ierland