Op dinsdag 12 mei zou de 73ste editie van het Cannes filmfestival van start gaan, maar het liep anders. Als alternatief tippen we twintig Gouden Palm-winnaars om te streamen.

Satires

The Square (2017)

Te zien op: NPO Plus, Google Play, Netflix, Pathé Thuis

Superieure satire over museumcurator Christian, wiens comfortabele bestaan volledig op zijn kop wordt gezet als hij op straat van zijn portemonnee beroofd wordt en vervolgens de ene slechte beslissing na de andere neemt. Regisseur Ruben Östlund (Involuntary, Play, Turist) spaart niets en niemand in zijn film en sleurt de kijker van de ene pijnlijke scène naar de volgende.

Lees ook ons interview met regisseur Ruben Östlund: 'Mijn personages krijgen van mij altijd twee keuzes, en geen van beide is makkelijk'

Barton Fink (1991)

Te zien op: iTunes

Met deze absurde tragikomedie en Hollwyood-satire, waarin een jonge toneelschrijver voor een filmstudio gaat werken, bewezen de samen schrijvende en filmende Coen-broers hun talent voor bizarre dialogen. Briljant acteerwerk van onder andere John Turturro en John Goodman. 

Geëngageerde drama's

Shoplifters (2018)

Te zien op: CineMember, Google Play, iTunes, Pathé Thuis

Ontroerend drama over een handvol verstotenen die samenleven in een klein huisje. Liefde is er genoeg, maar geld niet. En dat is waarom ze zich regelmatig schuldig maken aan winkeldiefstal. Kore-eda, de Japanse grootmeester van het familiedrama, stelt zich in Shoplifters de vraag wat belangrijker is in een gezin: de bloedband, of de tijd die je samen doorbrengt.

Lees ook ons interview met regisseur Hirokazu Kore-eda: 'Shoplifters is een boze film'

I, Daniel Blake (2016)

Te zien op: NPO Plus, CineMember, Google Play, iTunes, Pathé Thuis

De 59-jarige timmerman Daniel heeft een zwak hart maar wil toch graag werken. Helaas werken ze hem bij het arbeidsbureau vooral tegen. Daniel wordt gek van het jargon, de computers, en de bevoogdende begeleiders. Simpel en direct sociaal-realistisch drama van het beproefde duo Ken Loach (regie) en Paul Laverty (scenario).

Bekijk ook ons interview met scenarist Paul Laverty: 'Mensen zijn bang om een uitkering aan te vragen'

Entre les murs (2008)

Te zien op: CineMember

In de zeer multiculturele klas van een Parijse middelbare school riskeren de leerlingen een scherpe opmerking als ze iets doms of vervelends zeggen, maar ook hun leraar, de idealistische François Marin, krijgt het voor zijn kiezen wanneer hij zijn woorden ongelukkig kiest. IJzersterk, fascinerend drama over de psychologische oorlogsvoering tussen leerlingen en het docentenkorps.

Bekijk ook dit NPO Filmweek-gesprek met filmmaker Maria Visser en toenmalig IFFR-directeur Bero Beyer

If... (1969)

Te zien op: Amazon Prime

Verontrustend drama van film- en theaterregisseur Lindsay Anderson over het Britse kostschoolleven. Achter een façade van prachtige gevels van te grote gebouwen en borders van perfect geschoren, eindeloze gazons, gaat een enge, bekrompen wereld schuil. Hoog tijd voor opstand. Die boodschap viel in vruchtbare aarde in die hoogtijdagen van de studentenrevolte. Stephen Frears was regie-assistent.

Familieportretten

Winter Sleep (2014)

Te zien op: CineMember, iTunes

Aydin is een voormalige theateracteur die met zijn Florence Nightingale-achtige vrouw Nihal en lethargische zus Necla vanuit de stad naar het wonderschone, maar straatarme Cappadocië is gekomen om het toeristenhotel van zijn overleden vader te runnen. Een 196 minuten durende, door de verhalen van Tsjechov geïnspireerde, messcherpe karakterstudie.

Lees ook ons interview met regisseur Nuri Bilge Ceylan: 'Ik begrijp dat de ellenlange dialogen voor een niet-Turks publiek moeilijk te behappen zijn'

Misdaad/thrillers

Dheepan (2015)

Te zien op: CineMember, Google Play, iTunes, Lumière

Ex-Tamilstrijder Dheepan (niet zijn echte naam) vormt een nepgezin om makkelijker asiel te kunnen aanvragen in Europa. Eenmaal aangekomen in Parijs wordt het drietal in een criminele achterbuurt geplaatst, waar Dheepan aan de slag kan als conciërge. Een spannend, humaan en meeslepend vluchtelingendrama met een explosief einde.

Bekijk ook ons interview met regisseur Jacques Audiard: 'Door het geweld worden mijn personages helden'

Wild at Heart (1990)

Te zien op: iTunes

Nadat Sailor (Nicolas Cage) uit de gevangenis wordt vrijgelaten, waar hij een straf uitzat omdat hij - uit zelfverdediging - een man vermoordde, zoekt hij meteen zijn geliefde Lula (Laura Dern) op. Maar Lula's moeder heeft een hekel aan Sailor en stuurt een huurmoordenaar achter hem aan. Werd in Cannes met gejuich ontvangen, maar ook met boe-geroep. Dat laatste misschien door het wel erg excessieve geweld.

Taxi Driver (1976)

Te zien op: Google Play, iTunes

Klassieker van Martin Scorsese met De Niro in een van zijn meest iconische rollen als Vietnamveteraan en taxichauffeur Travis Bickle, die door de ramen van zijn taxi het verloederde New York van de jaren zeventig beschouwt. 'Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.'

Lees ook ons portret van Martin Scorsese: 'Schrijven met de camera'

The Conversation (1974)

Te zien op: iTunes

Gene Hackman speelt in dit meesterwerk van Francis Ford Coppola een geluidsexpert die weet (maar niet wil weten) voor welke smerige, veelal politieke klusjes hij wordt ingezet. Een tragische, pathetische figuur die zo wordt geobsedeerd door zijn werk dat er geen ruimte is voor sociale contacten. Dan begaat hij de onvergeeflijke fout om persoonlijk bij een zaak betrokken te raken.

Blowup (1966)

Te zien op: Google Play, iTunes

Een gevierde modefotograaf maakt wat achteloze kiekjes van een liefdespaar in een park. Bij het uitvergroten blijkt dat hij zonder het te weten ook een duistere zaak heeft geregistreerd. Intrigerende, stijlvolle eerste Engelstalige film van Michelangelo Antonioni toont Swinging London uit de jaren zestig, met de nodige seks, drugs en rock 'n roll (van o.a. The Yardbirds).

Liefdesdrama's

La vie d'Adèle (2013)

Te zien op: CineMember, Pathé Thuis, Google Play, iTunes

Weergaloze vertelling over de jonge, volkse Adèle, die tot haar eigen verbazing verliefd wordt op de vrijgevochten Emma. Het spel van de twee jonge vrouwen is zo naturel, dat de bijna drie uur durende film voorbij vliegt. Regisseur Abdellatif Kechiche moest zijn Gouden Palm - voor het eerst in de geschiedenis van Cannes - delen met de hoofdrolspelers: Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux.

Bekijk ook ons interview met de twee hoofdrolspelers: 'Seks is seks. Het is intens en je moet je helemaal geven.'

Amour (2012)

Te zien op: NPO Plus, Pathé Thuis, Google Play, iTunes

Georges en Anne zijn twee oud-pianoleraren. Hoogopgeleid, beschaafd en met elkaar vergroeid. Je kan zien dat ze samen lang en gelukkig hebben geleefd. Maar daar maakt Michael Haneke een eind aan. Anne krijgt een beroerte. Afgezien van één scène in het begin speelt alle actie zich af in het appartement van het tweetal. Dat klinkt als een toneelstuk, maar Amour is onversneden cinema. 

Bekijk ook ons interview met hoofdrolspeler Jean-Louis Trintignant: 'Ik kan me geen verfilmingen van liefdesverhalen over oude mensen heugen'

Marty (1955)

Te zien op: iTunes

Marty is een heel gewone jongeman uit de Bronx. In de dertig, woont nog bij zijn moeder, hoopt op een vrouw, droomt van een eigen slagerij. Dan ontmoet hij de ook al heel gewone Clara. Een aandoenlijk verhaal over een man die iets van zijn bescheiden leven met een Italiaanse immigrantenfamilie probeert te maken. De allereerste winnaar van de Gouden Palm (voor 1955 werd de hoofdprijs de Grand Prix genoemd).

Historische films

Das weisse Band (2009)

Te zien op: CineMember, iTunes

Vlak voor WO I wordt een landelijk dorpje in het noorden van Duitsland opgeschrikt door een aantal akelige incidenten: iemand spant een touw over de weg waardoor een paard verongelukt, iemand wordt ontvoerd en mishandeld, er wordt brand gesticht. Wat is er toch aan de hand in deze ogenschijnlijk zo ordentelijke gemeenschap? Spannend, uitstekend gespeeld drama van regisseur Haneke (Amour), in prachtig zwart-wit geschoten.

Bekijk ook dit NPO Filmweek-gesprek met festivaldirecteur Lisa Smith (Roffa mon Amour) en regisseur Vincent Boy Kars

The Pianist (2002)

Te zien op: Amazon Prime, iTunes

Portret van de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000), die de verschrikkingen van de nazi's in Warschau overleefde. Een aangrijpende, niet-sentimentele film, die ondanks alle voorgangers, iets aan de geschiedschrijving van de Holocaust wist toe te voegen. Regisseur Roman Polanski ontsnapte zelf als kind uit het getto van Krakow. 

Meer films en series om te streamen