Gerhard Busch, filmjournalist van VPRO Cinema, kiest ook dit jaar weer de acteur en actrice van het jaar uit.

Timothée Chalamet in Beautiful Boy

Timothée Chalamet in Beautiful Boy

Zijn voornaam spreek je uit als Tim-o-tee. Met dank aan zijn Franse vader. Maar de jonge New Yorker reageert ook op Timothy, Tim en zelfs Timmie. Het zal overigens niet lang duren voordat iedereen zijn voornaam goed uitspreekt, want in 2018 is zijn ster tot duizelingwekkende hoogte gerezen.

Dat begon met zijn Oscarnominatie voor beste acteur in het coming-of-age-drama Call Me by Your Name. Chalamet was toen 22 jaar, en daarmee de jongste acteur in tachtig jaar die in deze categorie werd genomineerd. Wat goed is komt snel.

Hopelijk komt al die roem niet te snel, want Chalamet (aantrekkelijk, veelzijdig en moedig in zijn keuzes) is iemand die je een lange carrière gunt. Overigens beseft Chalamet zelf ook dat hij nog lang niet gearriveerd is. In interviews wijst hij er steeds op dat het mannelijke brein pas rond het 25ste levensjaar volgroeid is. Hij vindt, kortom, dat hij nog volop in ontwikkeling is en eist de daarbij horende vrijheid om te kunnen falen op.

Tegen de Canadese regisseur Xavier Dolan, die hem eerder dit jaar interviewde voor het magazine VMan, zei Chalamet daarover: ‘Ik ben niet bang dat ik ooit slecht zal zijn in een film, want ik weet dat dit wel eens gaat gebeuren. Dat vind ik ook niet erg. Waar ik wel bang voor ben, is dat ik saai en voorspelbaar zal worden. Dat ik verhalen ga vertellen die iedereen al kent. Dat ik cynisch ga doen, alleen maar om cynisch te doen.’

Volwassen actie

Saai en voorspelbaar was Chalamet dit jaar allermist. Zo was hij onvergetelijk in het al eerdergenoemde Call Me by Your Name als de zeventienjarige Elio, die tot zijn eigen verbazing verliefd wordt op de 24-jarige Oliver. Met een van de mooiste filmeindes in jaren; een minutenlang shot van Elio die, omdat hij Oliver zo mist, voor onze ogen in huilen uitbarst.

In twee andere films waarin Chalamet dit jaar te zien was – de western Hostiles en Greta Gerwigs veelgeprezen Lady Bird – was hij minder prominent aanwezig. In de eerste speelt hij een soldaat, in de tweede het zelfingenomen vriendje van de titelheldin. Maar in Beautiful Boy, het Hollywooddebuut van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen, is het weer volop Chalamet. Hij speelt in dit familiedramade jonge Nic Sheff, die verslaafd is aan crystal meth. Een rol die hem zomaar eens nog een Oscarnominatie zou kunnen opleveren.

En voor volgend jaar staat er nog veel meer Chalamania op het programma. Zo zal hij te zien zijn in het kostuumdrama Little Women en in het historische drama The King. Daarnaast misschien ook nog in Woody Allens A Rainy Day in New York. Liever niet als het aan Chalamet zelf ligt, want na alle ophef over Allen en diens vermeende misbruik van zijn dochter Dylan Farrow trok de acteur zijn handen af van die film. Zijn honorarium doneerde hij aan #TimesUp, het LGBT Center in New York en RAINN, de grootste organisatie tegen seksueel geweld in de VS. Daarmee was hij een van de eersten in Hollywood die de daad bij het woord voegden – wat toch een behoorlijk volwassen actie is.