De zomer van 2012 staat in het teken van legendarische regisseur Stanley Kubrick, met een expositie in EYE en filmvertoningen op de VPRO-televisie. Bekijk video, artikelen en links over de filmmaker in ons dossier.

2012: Een tentoonstelling
De EYE-tentoonstelling, afkomstig uit het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt, bestaat uit nagebouwde sets, requisieten en een enorme hoeveelheid foto’s, scenario’s en notities. In het geval van de meeste regisseurs zou zoiets waarschijnlijk slechts interessant zijn voor een een kleine groep academici en de echte fans, maar Kubrick is een geval apart.
Lees verder

Op scherp: Stanley Kubrick
Stanley Kubrick maakte in de bijna vijftig jaar die hij actief was als regisseur slechts dertien speelfilms. Maar tussen dat qua omvang beperkte oeuvre zitten opvallend veel klassiekers en films die als meesterwerk worden beschouwd. Ook zijn die dertien films over zo’n beetje elk genre verspreid.
Lees verder

Stardust, 11 maart 1999
Filmmakers over de destijds net overleden regisseur, en een archiefinterview met Kubrick over zijn 2001: A Space Odyssey.
Bekijk hier de video

Links:

Mooi uitgebreid interview met Kubrick in Rolling Stone, uit 1987.

Kubrick over het filmvak in de Britse krant The Observer, uit 1960.

Bekijk een fotoreportage van Kubrick over de New Yorkse metro, uit 1946.

Video: Christiane Kubrick

Cinema.nl sprak Kubrick- producent Jan Harlan, en zocht weduwe Christiane op in Engeland voor een gesprek over de regisseur.